De geheime kracht

Geheime kracht. De bekende verklaarder Rashi beschrijft dat het Joodse volk bij het ontvangen van de Thora zich tegenover de berg legerde (Sjemot 19:2) 

Het Joodse volk vormde een eenheid bij het ontvangen van de Thora, dit betekent voor ons dat wij ons moeten  verenigen om het hoogste licht in jezelf te kunnen ontdekken.

Geheime kracht – Licht

De geleerden hebben door de eeuwen heen de Thora ‘licht’ genoemd. Ze hebben talloze keren verklaard dat het licht in de Thora iemand doet veranderen, namelijk dat een persoon van een egoïst verandert tot een mens die om anderen geeft.

Er is een licht dat van eenheid uitgaat, het heeft een positieve invloed op iedereen. Je moet leren hoe je dit bijzondere licht kan gebruiken.

De Thora is aan alle mensen gegeven. Om dit licht van geluk en vrede te bereiken moet je allereerst bij jezelf beginnen met liefde en vriendelijkheid tegenover anderen en jezelf, dit is de enige oplossing voor de problemen in de wereld. Dit is de bijzondere betekenis van het ontvangen van de Thora.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>
De essentie

“Heb je naaste lief als jezelf” is de hele Thora. We zijn dit vergeten en in plaats daarvan gedragen wij ons met trots en egoïsme. Heb je naaste lief zoals jezelf, hier gaat een bijzondere kracht vanuit. Deze kracht van eenheid kan zich over de hele wereld te verspreiden.

Shawoe’ot (Wekenfeest) is het feest van het ontvangen van de Thora. De meeste Joden weten dat op deze dag, duizenden jaren geleden, de Thora aan het Joodse volk werd gegeven.

Maar weten wij dan niet wat de Thora werkelijk is? Er zijn veel Joden die dit feest niet of nauwelijks vieren. Voor veel mensen is het hoogtepunt van het feest een maaltijd met lekkere melk produkten. Wisten wij maar waar de Thora over spreekt – De Thora is veel meer dan het naleven van regeltjes.

In werkelijkheid is niets actueler in ons leven dan de Thora. Niets kan ons meer wijsheid en geluk opleveren dan te begrijpen wat G’d van ons verlangt, wat is de bedoeling van de Thora en hoe moet je hiermee omgaan? Als we dit begrijpen, zullen we zien dat Shawoe’ot niet alleen een feest is, maar een belangrijke gelegenheid om je eigen geluk te vinden.

Het bekende verhaal dat de Talmoed beschrijft  over  een bekeerling die naar de betekenis van de Thora vroeg, waarbij de oude rabbijn Hilleel hem zei: ‘Wat jijzelf haat, doe je vriend niet aan; dit is de hele Thora. ‘

rabbi Rabbi Akiva

Ook rabbi Rabbi Akiva zei: “Heb uw naaste lief zoals uzelf dit is belangrijk principe van de Thora” (Jerusalem Talmoed, Nedarim). Toen het Joodse volk de Thora ontving, kregen zij geen boek. Ze verenigden zich “als één man met één hart” (Rasji Sjemot – Exodus 19: 2) en door deze eenheid kreeg het Joodse volk de kracht om hen boven hun egoïsme te verheffen en konden zij  ‘elkaar liefhebben zoals zij zichzelf liefhebben’ en waren zij instaat om de Thora te ontvangen.

Betrokken zijn bij de Thora betekent onze eenheid versterken

“Het verkrijgen van de Thora is in de eerste plaats door eenheid. Zoals in het vers ‘En Israël kampeerde daar voor de berg’, ‘als één man met één hart’. Daarmee hadden zij het op dat moment het slechte overwonnen.

Deel hebben aan de Thora betekent vandaag dat wij de nadruk moeten leggen op eenheid. De eenheid is de sleutel tot succes, succes met jezelf en met anderen.  Het is het geheim van ons voortbestaan ​​- op persoonlijk niveau, als Joods volk en de hele wereld.

Het Joodse volk kan niet vertrouwen op buitenlandse regeringen en doen wat ze zeggen. Ons wapen is uniek. Het doet niemand pijn, maar het maakt ons onverwoestbaar. Dit is de kracht van eenheid, en de essentie van het feest het ontvangen van de Thora. Shawoe’ot komt op het perfecte moment om ons eraan te herinneren dat het nu de tijd is om onze geheime kracht te gebruiken. Eenheid.

Gerelateerde berichten

4 reacties

Om eenheid voor jezelf en voor anderen in de praktijk te kunnen brengen moet je weten en telkens opnieuw bevestigen wie je bent!

Ik weet wie ik ben, maar mijn Vaders opa die was een jood met de naam Thomas de Goede,, of Goede,,ik kan nergens iets daarvan vinden.
Die is geboren na de slavernij en heeft kinderen gehad met enige Zebeda en ma mina Telgt,,
Wie is die Thomas de Goede,,
Dank u wel.

Dat zal ik navragen!

zeer interessant stuk

Reageer


vijf × 5 =