‘Joden ga naar Israël’

Rabbi Chaim Yaakov Frankel uit Brooklyn, bekend als de Riminover Rebbe, heeft zich eerder deze week ondubbelzinnig uitgesproken tot de Joden om hun huizen in de diaspora te verlaten. Ze moeten alijah maken, naar Israël emigreren, voordat er een burgeroorlog uitbreekt in de Verenigde Staten.

Erfgenaam van Menachem Mendel van Rimanov – een van de verspreiders van de chassidische beweging in Polen (naast Rabbi Jaakov Jitzchak de Choze van Lublin, Rabbijn Israël Hopstein de Magid van Koznitz en Rabbijn Avraham Jehoshua Heshel, de Apter Rebbe – is Rabbi Frankel de afgelopen jaren actief geweest op sociale media, vooral met zijn toespraken op YouTube, waarbij hij vaak de komst van de Masjieach noemt.

Alijah

Volgens de internetkrant BeChadree Charedim was Rabbi Frankel tijdens een bezoek aan Zuid-Amerika en aan Franse Joden die naar Florida zijn verhuisd deze week uiterst specifiek over de dringende noodzaak om nu alijah te maken (naar Israël te gaan): “Vertrek terwijl het mogelijk is. Het zal erger worden en het zal moeilijk zijn om van het ene land naar het andere te verhuizen.”

“Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de overlevenden en vroegen waarom de Gedolim (grote leiders) en de Rebbes de Europese Joden niet hadden opgedragen om te vertrekken terwijl er nog tijd was om naar Israël of de Verenigde Staten te emigreren voordat de oorlog uitbrak”, vertelde Rabbi Frankel aan zijn kleine publiek na de ochtendgebedsdienst. “Eerlijk gezegd zeiden ze (de rebbes) dat, ze smeekten de Joden om de verschroeide aarde te ontvluchten, maar een deel van het decreet was dat de Joden niet luisterden”

‘Vandaag,’ zei de Rimanover Rebbe, ‘luister goed naar mij, beste Joden, wie het zich kan veroorloven moet zo snel mogelijk naar het Heilige Land gaan, dit omvat grote delen van Zuid-Amerika en het grootste deel van Europa. De VS zullen ook een gevaarlijke oorlogsplaats worden en het is nog te vroeg om te zeggen welke Amerikaanse staat zal overleven, maar veel delen zullen worden vernietigd en vergiftigd, er zal een burgeroorlog binnen de VS uitbreken en staten zullen zich afscheiden van de federale overheid. De VS zullen niet langer een toevluchtsoord zijn, maar er zal hier een Joods overblijfsel zijn. Het Land van Israël zal de veiligste plek zijn om de oorlog te overleven, ook al zullen daar ook grote moeilijkheden zijn.”

Blijven of vertrekken

Met betrekking tot afgezanten van Chabad zei de Rabbijn van Rimanov dat ze op hun plaats konden blijven zolang ze echt werk te doen hadden, maar ze moesten Joden aanmoedigen om naar het Heilige Land te emigreren en te vluchten. Waar hun activiteit ook eindigt, de missie voorbij is moeten ook zij de stad verlaten waarin ze actief waren.

‘Als ik het zelf zou kunnen doen, zou ik opstaan ​​en naar Israël emigreren en op de heilige grond bidden. Maar wat kan ik doen, daar heb ik geen toestemming voor – in de hemel houden ze me voorlopig tegen om in de VS te blijven.’  Zei de Rimanover Rebbe.

Bron: bhol.co.il en Jewish Press

Gerelateerde berichten

2 reacties

Wat wordt er bedoeld met: ‘…een deel van het decreet…’? De tekst is in vertaling niet geheel begrijpelijk.

Ik ben noch een deel van Neturei Karta als van een ander Joods geluid. Ik sta niet te popelen om te gaan wonen “in een Joodse staat” wat geen staat is. Wij Jidden moeten leven in het Galuth (Diasporah) en moeten roeien met de riemen die we hebben. Wij moeten lering trekken uit de geschiedenis en koppelen aan wat er in de Pentateuch, Tenach en de in de Mishnah en Talmud zegt.

Reageer


twintig − acht =