Jom Hasjoa

Elk jaar herdenkt de Joodse gemeenschap in Nederland samen familie, vrienden en andere dierbaren die tijdens de Sjoa (Holocaust) werden vermoord. Deze herdenking bestaat al sinds 1946, en sinds 1966 in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam georganiseerd. Vandaag, 21 april 2020 zou de herdenking namens 32 joodse organisaties plaatsvinden voor de gehele Joodse gemeenschap in Nederland. (Jom Hasjoa, 27 nisan 5780 op de Hebreeuwse kalender) Door de uitzonderlijke omstandigheden is dit niet mogelijk. 

Het organisatiecomité Jom Hasjoa heeft in nauwe samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier zoveel mogelijk programmaonderdelen digitaal beschikbaar gemaakt.

De inleiding is in handen van het organisatiecomité Jom Hasjoa bij monde van David Simon; minister-president Mark Rutte heeft een korte videoboodschap ingesproken. Ook de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, houdt een korte toespraak, evenals Jaap Wertheim als vertegenwoordiger van de generatie van Sjoa-overlevenden. Naomi van Hessen namens de jongere Joodse generatie.

Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk de Joodse jeugd samen te brengen en fakkels ter nagedachtenis aan de slachtoffers te ontsteken. De gewaardeerde bijdrage van rabbijn Awraham Rosenberg is vanwege gezondheidsrisico niet opgenomen; chazan Daniel ten Brink neemt daarom eenmalig het Jizkor van hem over. Het gezamenlijk uitspreken van het Kaddiesj is niet mogelijk en daarom kunt u de geschreven vorm lezen.

Dit online programma is vanaf 21 april voor iedereen te beluisteren en te bekijken op www.jck.nl/jomhasjoa. Deze pagina is beschikbaar tot 28 april.

Gerelateerde berichten

Reageer


8 − 7 =