De Joden zijn aan het tellen ‘Omer tellen’, waarom?

Vanaf de tweede dag van Pesach tot de dag voor de feestdag van Sjawoe’ot telt het Joodse volk de omer. Dit is een unieke mitswa (opdracht) genaamd Sefirat HaOmer (het tellen van de Omer).

Vajikra (Leviticus) 23:15

טו  וּסְפַרְתֶּם לָכֶם, מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת, מִיּוֹם הֲבִיאֲכֶם, אֶת-עֹמֶר הַתְּנוּפָה:  שֶׁבַע שַׁבָּתוֹת, תְּמִימֹת תִּהְיֶינָה.

15 En je zal tellen vanaf de dag na het feest van de dag waarop jij de “Omer van beweging” brengt, zodat het zeven volle weken zijn.

De Thora beveelt ons dat we gedurende deze tijd en elk jaar opnieuw zeven volledige weken tellen. Totaal dus 49 dagen.

Aan het einde van deze periode vieren we Shawoe’ot, dit betekent ‘weken’.

Deze telling is een mitswa, die elke avond (na donker) plaatsvindt, het wordt  voorafgegaan door een zegen. We mogen de zegening alleen reciteren als we geen enkele dag gemist hebben (als je het vergeten was bijvoorbeeld).

In de tijden van de Tempel, werden aan het begin van de Omer-telling speciale graanoffers gebracht. Dit gebeurde ook tijdens de daaropvolgende feestdag van Sjawoe’ot. Deze offers moeten we in verschillende richtingen bewegen. Dit is vergelijkbaar met hoe de lulav wordt bewogen tijdens Soekot (Loofhuttenfeest), om de alomvattende aanwezigheid van G-d te demonstreren.

Waarom doen we dit nog steeds ook in 2018?

De belangrijkste reden hiervoor is dat het Joodse volk zijn enthousiasme toont om binnenkort de Thora te mogen ontvangen tijdens Shawoe’ot. Net zoals een kind de dagen telt tot het einde van de school of zijn  verjaardag.

We leren ook dat deze periode is bedoeld om onszelf geestelijk voor te bereiden en te verfijnen. Toen het Joodse volk bijna 3400 jaar geleden in Egypte was, hadden ze veel van de immorele wegen van het Egyptische volk geleerd.

De Joden waren gezonken tot een ongekend niveau van geestelijke verontreiniging en stonden aan de rand van vernietiging. Op het laatste moment kwam de wonderbaarlijke verlossing voor de kinderen van Israël. Ze ondergingen een geestelijke wedergeboorte en groeiden heel snel op naar de heiligste mentale staat die ze ooit hadden bereikt. Ze waren in feite zo heilig dat ze werden vergeleken met engelen toen ze aan de voet van de berg Sinai stonden om de Torah te ontvangen.

Het was gedurende de periode van 49 dagen dat ze een radicale verandering ondergingen. Van de laagste dieptepunten tot de hoogste hoogten in slechts zeven weken!

De geboden van de Thora zijn niet alleen bedoeld als onze geschiedenis, maar vertegenwoordigen de voortdurende levensles voor elke Jood en elk mens.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

De les die wij leren van de Omer telling

Het is specifiek in deze tijd dat we ernaar streven om geestelijk te groeien. De Torah staat ons niet toe om tevreden te zijn met ons huidige niveau van spiritualiteit. In plaats daarvan vertelt het ons om hoge doelen voor jezelf te stellen en vervolgens methodisch ernaar te streven om dit doel te bereiken.

De groei die zich gedurende deze tijd voordoet, lijkt op een marathon. We trainen onszelf en proberen elke dag te verbeteren totdat we de dag bereiken dat we opnieuw de Thora mogen ontvangen. In dit proces kijken we diep in onszelf en werken aan al onze negatieve eigenschappen. Als we worden uitgedaagd op het gebied van vriendelijke daden, doen we er alles aan om meer liefdadigheidswerken te doen. Als we tekortschieten op het gebied van rechtvaardigheid, houden we onszelf aan de hoogst mogelijke normen en zijn veeleisend en veeleisend aan ons persoonlijk gedrag en onze gewoonten.

Gerelateerde berichten

1 reactie

Als vrienden van Israël zijn we door de jaren heen al aardig wat te weten gekomen over het land, volk en religie, maar de uitleg van de Omertelling is nieuw voor ons en heeft dus opnieuw een toegevoegde waarde: hartelijk dank!

Reageer


3 × 4 =