Seideravond – gedwongen thuisblijven

Seideravond

Premier Benjamin Netanyahu kondigde maandagavond strenge nieuwe beperkingen aan. Alle verkeer en reizen tussen steden vanaf dinsdag 4 april om 16.00 uur tot vrijdag om 7 uur is verboden. Dus ook op Seideravond . Hele buurten binnen de steden zijn ook afgesloten.

In Sjemot (Exodus) 12 is de opdracht van het Pesach offer beschreven. In het hoofdstuk zin 9 geeft de  Ba’al Haturim een bekende Thora verklaarder 1269-1343). De verklaring op de tekst en het zegt:

Net zoals tijdens de uittocht van Egypte het Joodse volk niet zijn huis uit mocht, zo ook tijdens de nacht van het eten van het Pesach offer wanneer de Mashieach zal komen mag het volk zijn huis niet uit.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>
5784 en 5785

In vers 12:9 vinden wij de uitdrukking van Corona: “Je mag er (het Pesach offer) niets van eten, half gebraden (hier wordt de uitdrukking נא [na] genoemd), half gebraden of gekookt in water…”

De bekende verklaarder Rashi legt uit want dit woordje נא eigenlijk betekent. Hij beschrijft  dat het קוראו נא Coro na is  en dat is ‘wat niet voldoende gebraden is’. Zie Rashi aldaar.

Voor de sceptici onder ons is dit een interessante samenloop van omstandigheden.

Voor degenen die wachten op Masjieach en die telkens weer een aanknopingspunt willen hebben van wanneer een goede tijd zal zijn dat de Uiteindelijke Verlossing zal komen, is dit heel bijzonder.

Kortom blijf thuis tijdens de Seideravond!

Gerelateerde berichten

Reageer


negen + achttien =