Bijen en het Joodse volk

Het Joodse volk en de bijen hebben frappante overeenkomsten. De Midrash vergelijkt het Joodse volk met bijen omdat zij beiden positief bijdragen aan de samenleving.

Een aantal eigenschappen van de bijen zijn:

– zij bevruchten 1/3 van de gewassen van de wereld
– zij zijn helemaal toegewijd aan de hogere autoriteit de koningin de bijen kolonies gedragen zich als een volledige eenheid, waarbij het Joodse volk een voorbeeld moet nemen. Ze vliegen in grote zwermen samen in grote getallen dat bij geen enkel ander dier voorkomt.
– elke bij heeft een specifieke taak en zijn helemaal toegewijd aan die taak, sommige bijen gaan naar de bloemen, andere bijen maken de honing schoon.
Weer anderen zijn er om het nest te bewaken, en andere bijen bedienen de koningin.

Een aantal eigenschappen van het Joodse volk die te vergelijken zijn met de bijen:

– het Joodse volk geeft een positieve bijdrage aan de samenleving
– Daarnaast is het Joodse volk helemaal toegewijd aan de Hogere Autoriteit
– het Joodse volk hoort zich als een volledige eenheid te gedragen. Elke Jood heeft een specifieke taak waaraan hij zich moet toewijden, overeenkomstig zijn talenten.

Nog een vergelijking tussen bijen en Joden is dat ze allebei een angel hebben. Een bij heeft een angel die hij alleen gebruikt als hij in groot gevaar is en daarna gaat het dood.

Angel

De jood heeft ook een angel en dat is zijn tong die we vaak verkeerd gebruiken door het spreken van lashon hara (kwaadspreken), denkende dat wij bedreigd worden door de zogenaamd gevaar of spanning in onze omgeving. Wij halen anderen omlaag om ons eigen belang te benadrukken en we voelen dat we meer populair zijn als we alles weten wat er in onze omgeving gaande is. Het lijkt alsof wij hier niet aan doodgaan.
Koning David zei dat als een mens oud wil worden dan “moet je je tong bewaken van het slechte”. En in de Mishlee staat geschreven dat “het leven en de dood is in de macht van de tong”. De tong kan net zo gevaarlijk en dodelijk zijn als de angel van een bij.

De bij wordt vaak door de mens als onprettig beschouwd en wil het liefst dat de bijen verdwijnen uit zijn omgeving. Ook dit kan je vergelijken met het Joodse volk. Ondanks de vele bijdragen van het Joodse volk aan de samenleving op het gebied van medicijnen, educatie, economie enz. ziet men de Jood liever verdwijnen. Veel van deze haat is onderdrukt en verborgen voor de buitenwereld. Als het maar even de kans krijgt dan steekt de haat t.o.v. de Joden zijn kop op.
Dit is precies wat er in heel Europa is gebeurd waar velen van de ‘vriendelijke’ niet Joodse buren van de Joden hen hebben overgegeven in de handen van de Duitse moordenaars.
Nu vinden we hetzelfde probleem terug in de Arabische wereld waar er een blinde haat is tegen de Joden.

Gerelateerde berichten

Reageer


twee × vijf =