Wat is Pesach? 

Tijdens Pesach herdenkt het Joodse volk  de uittocht uit de slavernij in Egypte. De Thora spreekt over Pesach allereerst over het oude  Pesachoffer (paaslam); er wordt ook gezegd dat het verwijst naar het idee dat G’d over de huizen trok (Pasach) van de Joden tijdens de 10e plaag bij de Egyptenaren, de dood van de eerstgeborenen.

Het Pesachfeest is  de viering van vrijheid. Daarnaast ook het verhaal van de uittocht uit Egypte, de geboorte van het Joodse volk.

Hoe gaat de viering van Pesach er aan toe?

Pesach duurt zeven dagen in Israël en acht dagen buiten Israël. De belangrijkste gebeurtenis van het Pesachfeest is de seider. (letterlijk: “orde”) Een feestmaaltijd waarin de haggada (verhaal van de exodus en gerelateerde teksten) in een vaste volgorde wordt gelezen.

Tijdens het hele Pesachfeest is het verboden om gezuurde produkten (zoals brood, pasta, enz.) Te eten. De reden hiervoor is dat de Joodse traditie stelt dat de Joden in hun haast om te ontsnappen uit Egypte niet genoeg tijd hadden om te wachten tot het brood zou rijzen. In plaats daarvan aten ze matzes, ongezuurd brood.

Een onderdeel van de Pesach-seder is  het verbergen van de afikoman (de helft van een matze die tussen de twee andere matzes ​​bewaard wordt tijdens de seider). De kinderen verstoppen het Afikoman (de matze) en als de ouder het vind dan krijgen zij een cadeau. Dit is om de kinderen wakker te houden tijdens deze lange en belangrijke avond van lezen en leren over de geschiedenis van het ontstaan van het Joodse volk.

De belangrijkste voorbereiding van het Pesachfeest is het schoonmaken van elke hoek van je huis en het verwijderen van produkten die gezuurd zijn (zoals koekjes, brood e.d.), dit heet  chameets. De dag voorafgaande aan de seideravond wordt het chameets wat over is en gevonden, verbrand. Chameets kan je ook opruimen en het opbergen om het vervolgens te verkopen aan een niet jood tijdens de hele week van Pesach.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

Wat eten we tijdens Pesach?

De Pesachmaaltijden  zijn bijzonder omdat, afgezien van de gebruikelijke regels om kosjer te zijn, er speciale regels zijn voor het bereiden van voedsel dat kosjer is voor Pesach.  Natuurlijk zijn de matzes een centraal onderdeel van de seider en van de Pesach maaltijden tijdens de hele week van het feest. Tijdens de seider zijn er tientallen symbolen van het eten:

Maror (bittere kruiden, meestal mierikswortel, een herinnering aan de bitterheid van slavernij).

Zout water (symboliseert de tranen van de slaven).

Charoset (zoete pasta gemaakt van fruit en noten. Dit symboliseert het cement die de slaven gebruikten om de Egyptische steden te bouwen).

Ze’ro’a  (beentje dat het Pesachoffer symboliseert).

Beetza (hardgekookt ei, symbolisch voor leven en geboorte, de cirkel van ons bestaan).

Karpas (een groene bladgroente, meestal een stuk sla dit symboliseert hoop en verlossing).

Het is verplicht om vier bekers wijn te drinken tijdens de  seider. 

Lees hier het volgende deel

Lees ook over Pesach op Jodendom-online

Gerelateerde berichten

3 reacties

Prachtige info! Dank boeiend gr

Wat een mooie en goede uitleg, hoe het werkelijke feest woord gevierd door het volk van God. En wat staat dit totaal ver en bijna haaks op de commerciële Pasen die wij als westerlingen kennen. Dank u wel voor de uitleg van de oorsprong.

Reageer


15 − 10 =