Corona – Wat wil G’d van ons?

Ik heb vandaag met rabbijn Avraham Moshe gesproken en hij zei tegen mij, dat Rav Asher veel sprak over de profeet Jesjaja (2:17). Dit gedeelte is van belang in deze tijd van corona-angst.

יז וְשַׁח֙ גַּבְה֣וּת הָֽאָדָ֔ם וְשָׁפֵ֖ל ר֣וּם אֲנָשִׁ֑ים וְנִשְׂגַּ֧ב יְהֹוָ֛ה לְבַדּ֖וֹ בַּיּ֥וֹם הַהֽוּא

En de hoogmoed van de mens zal neerbuigen, en de trots van de mens zal vernederd worden, en G’d alleen zal op die dag verheven zijn.

Rav Asher vroeg: “Waarover profeteert de profeet? Over de nederigheid van de mens of over de grootheid van de Schepper?” Het antwoord is: G’d komt binnen daar waar de mens plaats voor Hem maakt als hij wat van zijn trots opzij zet”. Hoe nuttelozer, hoe hulpelozer wij zijn, hoe meer we niets begrijpen – zo creëren wij een plaats voor G’d bij ons. En dus, juist op dit moment, als de situatie uit de hand loopt, als we niet weten wat er morgen zal gebeuren, dan hebben wij de geweldige mogelijkheid  om de Schepper te ontdekken

Geen uitvlucht mogelijk

Wat momenteel echt opvalt, is het feit dat we nergens heen kunnen vluchten. Bij een raketaanval kun je bedenken waar je naartoe kan rennen, hoe je je kunt verdedigen en hoe je jezelf kan redden. Er zijn schuilplaatsen, je kunt ook een vliegtuig nemen en naar een ander land gaan. Maar nu kunnen we ons niet verdedigen. We kunnen het virus niet eens zien! Plotseling kunnen we nergens heen, het virus is overal ter wereld! Er is nog nooit zoiets voorgekomen. Zelfs de meest nabije mensen kunnen plotseling gevaarlijk voor ons zijn, G’d verhoede …

In deze tijd van corona-angst schreeuwt het van de muren van je hart: Mijn lieve Vader, waar kan ik naartoe vluchten voor Uw aangezicht?  (אבא יקר, אנה מפניך אברח) Psalm 139:7. De Heer van de wereld bevind zich overal! Hij is overal, geen plek waar Hij niet is! Dus, zoals gezegd, ontsnappen is  onmogelijk … Wat blijft er voor ons over? Maak verbinding met de immense en onvoorstelbare kracht van de Schepper …

Niet stressen

Een ding moeten we niet doen. En dat is door corona-angst in de stress schieten. Iemand die gestresst is brengt de ziekte over zichzelf.  En dit is geen deugd, het is een volledig natuurlijk proces. Omdat er in het lichaam van ieder persoon wat meer gevoelige delen zijn, delen die meer kracht nodig hebben om goed te functioneren. Het hart van de persoon brengt meer bloedtoevoer naar deze gevoelige delen. Maar als je gestresst bent, worden je aderen smaller en kan het bloed niet voldoende stromen.

Dan zien we het vervelende resultaat … als iemand gestressed is, dan begint hij te zweten, hij stottert, hij heeft plotseling hoofdpijn en zijn spieren raken vermoeid. Dit alles gebeurd als hij toegeeft aan de stress en zich overgeeft aan de situatie in de wereld.

Mentale kracht

Waarom raken wij gestresst door corona-angst? Begrijpen wij niet dat de stress ons ​​alleen maar schaadt ? Rav Asher zei: “G’d geeft de mens geen pijn – tenzij hij het kan verdragen”. Het probleem is dat de mens angst aan zichzelf toevoegt. Hij maakt zichzelf onnodig ongerust, en hiervoor heeft hij inderdaad geen mentale kracht.

Het ligt in onze aard dat als wij worden geïnformeerd over een nieuwe verordening om te voorkomen dat de ziekte wordt verspreid of als we de berichten horen over het aantal doden in Italië, dat we dan in plaats van dat wij ons bezighouden met de ware betekenissen; in plaats van van deze gelegenheid gebruik te maken om contact te maken met de Schepper, dat we bezig zijn om onszelf af te vragen ‘wat zal het volgende zijn dat staat te gebeuren?’  We stoppen ons hoofd vol met zorgen, met angst dat er geen brood zal zijn, dat er een tekort aan melk zal zijn …

Ken je het oude kinderspel – dat je lijnen moet trekken van het ene punt op de bladzijde naar het andere punt? Zo is het ook met ons. G’d geeft ons korte punten van pijn, de pijn duurt niet lang! Maar wij verbinden de zwarte lijnen van het ene punt naar het andere en aan het eind van de dag verbinden de lijnen zich waarna een angstaanjagend en stressvol schilderij zichtbaar wordt van de situatie.

Wend je tot de Schepper!

De Rebbe van Roshin Chassidiem zegt: Als iemand bezig is met zijn zorgen en angsten, dan verliest hij eigenlijk twee grote dingen: Hij verliest de kans die hij had om contact te maken met zijn Schepper en zich te realiseren dat alleen G’d hem de kracht kan geven om ermee om te gaan … En het allerbelangrijkste is: dat hij gekweld wordt door de pijnen! De pijnen die hij ondergaat die storen hem en laten hem niet los …

We moeten dit onthouden, en we moeten het steeds herhalen, vooral in deze tijd van corona-angst, dat als G’d ons alleen pijn geeft, het altijd samengaat met de mentale kracht die nodig is zodat wij er goed mee kunnen omgaan. G’d geeft ons alleen pijn die vergezeld wordt door enorme mentale kracht om er goed mee om te kunnen gaan! Steeds weer opnieuw!

Daar moeten wij ons op concertreren. Juist nu, tijdens de moeilijke tijden kunnen wij ons wenden tot de Schepper. Maar hiervan gebruik, want daar is onze hulp.

Bron: Rav Asher Freund (oprichter van Jad Ezra) Een deel van de voordracht van de Spinka Rebbe – Bne Berak

Gerelateerde berichten

Reageer


elf + 14 =