Poerimfeest hoe vieren de Joden dat?

Het Poerimfeest begint al wanneer de vastendag (die met Esther te maken heeft) is afgelopen. In de synagoge lezen we dan de boekrol van Esther.

Dit wordt verteld door een voorzanger die de melodie van de rol goed kent. Dit wordt herhaald in de ochtend. Telkens wanneer de naam Haman gezongen wordt, wordt er geschreeuw en gerateld met de Hamanratel. Zo kan niemand de naam van deze vreselijke man horen. Ik gebruik zo’n stadion toeter! Kan je nagaan wat een vreselijk kabaal het is.
Verder wordt er veel gezongen door verklede mensen, die net als Esther 2300 jaar geleden, niet hun ware identiteit tonen.

En in het kader van liefdadigheid geven de Joden aan armen mensen tijdens het Poerimfeest geld.

Bezopen:

Tijdens het Poerimfeest wordt veel gedronken, met de bedoeling dat je het verschil tussen de slechte Haman en de rechtvaardige Mordechai niet meer ziet. Velen zijn helemaal niet gewend om te drinken dus zie je veel stomdronken mannen op straat. Vaak vinden hun echtgenotes dit niet leuk, maar ja, Poeriem heb je maar eens per jaar en daar komt bij dat Poeriem netzo belangrijk is als Jom Kippoer (de Grote Verzoendag). Maar er zijn ook mensen die niet drinken maar slapen.
Alle EHBO’s in het land hebben extra bedden vrij voor de dronkelappen die hun roes moeten uitslapen maar die even onder medische controle moeten zijn.

De mitswot (verplichtingen) van Poerim:

  • Geld aan de armen geven
  • De dag voor Poerim vasten
  • Blij zijn, veel drinken
  • Minimaal twee keer naar de megilla Esther luisteren
  • Etenswaren aan vrienden geven, minimaal twee

Er is een belangrijke overeenkomst tussen het Poeriem en het Pesach feest:

Als we een kijkje nemen in de wetten die verbonden zijn met Poerim en het Pesach feest. Dan zien wie een grote overeenkomst en wel de zorg voor de armen.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

Verplichtingen

Tijdens het Poeriem feest hebben wij drie verplichtingen die wij na moeten komen:
– Geld geven aan de armen en etenswaren aan je vrienden
– Het lezen van de Megillat Esther (het boek van Esther)
– Een feestelijke maaltijd
De joodse wet schrijft ons voor dat een maand voor het begin van het Pesach feest je de wetten (en dat zijn er veel) van Pesach moet leren zodat je het feest op de juiste manier kan vieren.
De joodse wet begint met de beschrijving over de verplichting voor de zorg van de armen. Je hoort de armen te voorzien van alles wat ze nodig hebben voor het Pesach feest, want als de armen geen Pesach kunnen vieren dan kan jij het ook niet.

Daarom nodig ik u uit, doe mee en neem deel aan de feesten van het joodse volk doe een gift! Het kan online ga naar de doneer knop – schrijf erbij deelneming joodse feesten!!

Ik wens u allen een te gek en fantastische Poeriem toe.

Lees meer over Poerim op deze site of op Jodendom-online

Gerelateerde berichten

Reageer


19 + 9 =