Poerim feest het verhaal

Poerim feest het verhaal: Koning Ahasveros gaf een feest. Hier vroegen zijn kamerheren of zij Wasti (zijn vrouw) naakt mochten zien. Maar Wasti had geen zin om zich voor te stellen aan een paar dronkenlappen, dus ze weigerde. Ahasveros werd zo boos, dat hij Wasti wegstuurde (onthoofdde). Maar ja, nu zat hij zonder koningin. Daarom stuurde hij zijn mannen door het land om mooie vrouwen te zoeken. Uiteindelijk waren er nog een paar vrouwen over. Ahasveros koos Esther, een Joods meisje, zij werd de koningin.

Ahasveros vond dat Haman zijn werk zo goed deed, dat hij hem aanstelde tot grootvorst. Haman wilde dat iedereen voor hem boog, maar er was één iemand die dat niet deed. Dat was Mordechai, een Jood, hij wilde namelijk alleen maar buigen voor de God van Israël en niet voor mensen of andere goden. Haman was erg boos op Mordechai en wilde hem daarom vermoorden. Hij kwam erachter dat Mordechai een Jood was en maakte een plan om alle Joden uit te roeien. Hij maakte een wet waarin stond dat alle Joden mochten worden gedood. Mordechai vertelde dit aan Esther, zijn nichtje en ook de vrouw van Ahasveros.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

Esther nodigde Ahasveros en Haman uit voor een maaltijd, daarna nog twee keer. Pas bij de derde maaltijd met de koning en de eerste minister durfde ze tegen de koning te zeggen wat ze eigenlijk wilde zeggen. Ze vertelde de koning dat Haman haar volk en dus ook haar wilde vermoorden. De koning liet Haman aan de galg ophangen die Haman al voor Mordechai had laten maken. Dan was er nog wel de wet dat alle Joden mochten worden gedood, de koning kon de wet niet meer terug draaien, maar hij veranderde de wet dat Joden zich mochten verdedigen tegen hun aanvallers.

Poerim feest

Om de dag te vieren dat het plan van Haman niet is doorgegaan, vieren de Joden elk jaar het Poerimfeest.

Bron.

Gerelateerde berichten

Reageer


negentien − 15 =