Poerim (lot)– Het verhaal van het eeuwige gevecht tussen goed en kwaad.

In het kort:

Aan het begin van de joodse maand Adar wordt de ‘vreugde vermenigvuldigd’ (Talmoed, Taaniet 29a). Poerim betekent lot (en). In het boek van Esther gaat het om het geluks ‘lot’ en het lijkt dat G’d afwezig is.

G’d de verborgene

In het hele boek van Esther komt de naam van G’d niet voor. In de naam Esther zijn de woorden van ‘hesteer astier panai’ (Ik G’d zal mijn gezicht verbergen).
Mordechai de oom van konining Esther zei tijdens de bedreigingen van aartsvijand Haman die alle joden wilde vermoorden dat de hulp van het joodse volk ‘van een andere plaats zal komen’ (Esther 4:14). Deze uitdrukking betekent binnen de joodse traditie dat dit een referentie is naar G’d.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>
5784 en 5785

Het boek van Esther geeft hoop aan het volk in ballingschap, ongeacht hoe hopeloos de situatie kan zijn, er is altijd hoop, hoop op de redding van G’d. Dit is de reden dat het boek van Esther door alle generaties zijn populariteit niet is verloren.

Lees meer over Poerim op deze site of op Jodendom-online

Gerelateerde berichten

Reageer


17 + achttien =