Coronavirus in Israël – update

De Israëlische regering neemt steeds sterkere preventieve maatregelen tegen het coronavirus. Het publieke gedrag moet worden veranderd om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het is de ENIGE manier om de verspreiding te vertragen en de gezondheidsrisico’s te verminderen. Met de opmerking die ik bijzonder mooi vond: “omdat wij op onze zieken en ouderen moeten passen”.

MAAR, de Israëlische regering onderneemt zo snel en VEEL acties dat het zelfs voor een goed geïnformeerde Israeli bijna onmogelijk is om het bij  te houden. Verder heeft Israël verschillende gemeenschappen binnen de bevolking die voornamelijk communiceren in het Arabisch, Russisch, Engels, Frans en Amhaars (Ethiopisch). Nieuwe informatie moet dus worden vertaald en gedeeld. Verder is er een grote groep van zeer conservatieve religieuze (Joodse) bevolking die het gebruik van sociale media (en internet) vermijdt, zij kijken ook geen televisie – dus voor hen moet nieuwe informatie worden verspreid via nieuwsbrieven en de welbekende aankondigingsposters (pashkevilim) op de muren.

De gezondheidsautoriteiten maken meerdere publieke beleidsveranderingen op een dag – tijdens het Poerimfeest waarbij  een aanzienlijk deel van de bevolking letterlijk aan het feesten is totdat ze dronken zijn en verwachten dan dat mensen de informatie krijgen en meteen dat meteen in hun leven aanpassen.

Kabbalisten voerden een virusbeschermingsritueel uit. Een groep mekubalim (kabbalisten) voerden een “speciale tikun” (speciaal ritueel) uit op Taanit Esther (de vastendag van Esther) om de bedreiging van het coronavirus van de inwoners van Israël te verwijderen. De kabbalisten vlogen twee uur lang per vliegtuig rond in het luchtruim van Israël terwijl zij een speciaal gebed zeiden en bliezen op de sjofar. We hopen dat het ritueel succesvol was.

 

ISRAËL

 

– Bevestigde gevallen van het coronavirus nemen toe tot 100.

– Bij de internationale luchthaven Ben Gurion is Terminal 1 (discount airlines) gesloten. 50% van de capaciteit van Terminal 3 functioneert en 70% van het personeel is naar huis gestuurd.

– Meer dan 100 vluchten zijn dinsdag geannuleerd en Turkse luchtvaartmaatschappijen (een belangrijke luchtvaartmaatschappij naar Israël) hebben aangekondigd de vluchten terug te schroeven en met kleinere vliegtuigen te vliegen.

– (niet nieuw) Burgers wordt geadviseerd niet naar het buitenland te reizen.

– (ook niet nieuw) Medisch personeel mag het land niet verlaten.

– (niet nieuw) Het is soldaten niet toegestaan ​​het land te verlaten. (Geldt niet voor reservisten.)

NIEUWE RICHTLIJNEN VOOR MINISTERIE VAN GEZONDHEID
– Bij geen enkel publiek evenement mogen meer dan 100 mensen betrokken zijn, en alle evenementen worden afgeraden.

– Bezoekers mogen geen verpleeghuis of ouderenzorgvoorziening bezoeken.

– Bezoekers mogen geen ziekenhuizen bezoeken, en bij patiënten die een begeleider nodig hebben, mag maar één persoon komen.

– Het ministerie van Volksgezondheid heeft 1.000 extra beademingsapparaten besteld.

– Contact tracering op de extra gevallen die zijn vrijgegeven, iedereen krijgt de instructie om de locatielijst (een applicatie) om te bekijken of ze in quarantaine moeten worden geplaatst. Nu is dit bijna onmogelijk om dit na te gaan.

De applicatie was leuk, totdat het aantal locaties zo groot is geworden dat je niks meer kan zien.

Het was een goede poging en het was goed voor een klein aantal gevallen.

AANKOOPPROBLEMEN

 

Niet langer beschikbaar in Israël zijn chirurgische maskers, N95- of FFP2-maskers en tyvek-pakken. Moeilijk te vinden in Israël zijn alco-gel en ontsmettingsdoekjes. In sommige gebieden zijn zelfs zaken als toiletpapier en tissues, tonijn, kip (de laatste is waarschijnlijk i.v.m. het Poerimfeest)moeilijk te verkrijgen. Nog wel makkelijk verkrijgbaar zijn handschoenen, brillen, bleekmiddel, vloeibare alcohol, peroxide (altijd beperkt tot aankopen van kleine hoeveelheden), conserven en gedroogde goederen, zoals pasta, rijst en bonen.

Hopelijk zal G’d ons beschermen. Misschien zijn de chirurgische maskers misschien niet geschikt om het virus tegen te houden maar wel geschikt zodat wij niet zullen kwaadspreken.

 

Gerelateerde berichten

Reageer


vijftien − 9 =