Een geheim van Poerim

Rabbi Jehoeda de zoon van rabbi Shmuel bar Shilat in de naam van rav heeft het volgende gezegd over Poerim: “mie shenichnas adar marbim besimcha” (Vanaf het moment dat de maand Adar aanbreekt dan zijn wij extra blij). In de Talmoed (mesechta Megilla) staat daar dat G’d naam voor zichzelf wilde maken. Wat betekent dat? Hoe heeft G’d naam voor zichzelf gemaakt? De Talmoed antwoord dat is het lezen van het boek van Esther.

Naam gemaakt

Dus G’d heeft naam voor zichzelf gemaakt in het boek van Esther. Dit is toch wel erg vreemd, want het boek van Esther is het enige boek van de Tenach waarin de naam van G’d helemaal niet voorkomt.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

Dus hoe kan je dan zeggen dat G’d naam voor zichzelf maakt via de rol van Esther als de naam van G’d er helemaal niet in voorkomt?

Je zou zeggen bijvoorbeeld in het boek Bereishit (Genesis), al in het eerste hoofdstuk komt de naam van G’d al 32 keer voor, daar maakt G’d naam voor zichzelf. In werkelijk elk boek van de Tenach komt de naam van G’d voor. De Talmoed had elk ander boek kunnen nemen, maar waarom dan juist het boek van Esther waar de naam van G’d helemaal niet voorkomt?

In de Tenach wordt het Joodse volk de “Bnee Jisraël” (de kinderen van Israël) genoemd, maar niet in het boek van Esther daar wordt het Joodse volk beschreven als Jehoediem יהודים (Joden) en in het woord van Jehoediem daar vinden we de vier letterige naam van G’d de י  de ה en de ו  en de ה.

Wat symboliseert de letter die over is de ד? Dat zijn de vier pilaren in het Joodse volk Abraham, Izak, Jacob en de vierde? Dat is koning David.

Veel plezier allemaal tijdens het Poerim feest!!

Rabbijn Daniel Glatstein

Lees meer over Poerim op deze site of op Jodendom-online

 

Gerelateerde berichten

Reageer


vijf × vier =