Tandartsen – Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 2)

Een helpende hand voor elke medewerker en vrijwilliger

Hoe werkt het met de tandartsen? In de tachtiger jaren kwamen Joden vanuit Rusland naar Israël. Het was na de val van het communisme in Rusland en vele Joden die het land niet uit mochten konden eindelijk hun droom waarmaken en ze immigreerden naar Israël.

De eerste tandartsen van de kliniek waren Russische Joden. Ze kwamen als nieuwe immigranten en moesten al hun eigendommen in Rusland achterlaten. Een nieuw begin voor velen van hen. Er waren veel struikelblokken op hun weg. Integratie binnen Israëlische samenleving, het wennen aan democratie (aan goede dingen wen je snel). Beheersing van de taal is natuurlijk een eerste voorwaarde wil je als tandarts te werk gaan. De Russische tandartsen die voor Jad Ezra werken kwamen net uit de oelpan met een kleine basiskennis van het Hebreeuws.

Jad Ezra heeft deze tandartsen werk gegeven en ervaren tandartsassistentes naast hen gezet die alles in detail en goed ivriet wisten uit te leggen aan de patiënten. Hetzelfde gold natuurlijk ook voor de tandartsen uit Engeland, Frankrijk en Amerika, die niet lang daarna ook werkzaam waren in de Jad Ezra klinieken. Deze tandartsen waren ook nieuwe immigranten maar hadden wat minder moeilijkheden omdat veel mensen engels kunnen spreken.

Chessed (liefdadigheid) met de medewerkers

Een voorbeeld van de chessed (liefdadigheid) van Jad Ezra. Er kwam jonge vrouw een net afgestudeerde tandarts als nieuwe immigrante uit Argentinië. Ik zal haar dokter Mirjam noemen.
Dokter Mirjam was aangenomen als tandarts in Jad Ezra’s tandartskliniek. Een jonge vrouw die haar toekomst in Israël zag. Haar Ivriet was niet zo heel erg goed, maar dat was niet zozeer een probleem. Haar probleem was wel dat ze heel erg stotterde. Mirjam had moeite met elk woord en elke zin die ze moest zeggen. Een dubbele taalbarrière: gebrekkig Hebreeuws en stotteren.

Wat voor kansen zou zij hebben als tandarts? Een moedige jonge vrouw die alleen naar Israël is gekomen om haar toekomst hier op te bouwen. Ik zou bijna zeggen dat zij bij uitstek een goede kandidate was om bij Jad Ezra te werken want daar is Jad Ezra voor bedoeld. Anderen helpen en tegelijkertijd de medewerkers helpen. Chessed (liefdadigheid) in de meest bijzondere vorm.

Geduld

Mirjam begon te werken als tandarts. Ze was een heel goede tandarts. Natuurlijk was de bespreking met de patiënten een beetje een probleem. De patiënten begrepen al gauw dat ze wat geduld moesten hebben terwijl er ook een ervaren assistente bij zat om alles uit te leggen.

Dokter Mirjam heeft zeker vijf jaar in de kliniek gewerkt. De patiënten en de medewerkers gingen met veel geduld met haar om. In de loop van de tijd sprak zij goed Ivriet maar het meest wonderlijke was dat zij ook haar stotteren meester was geworden. Na vijf jaar heeft zij de kliniek verlaten omdat zij ging trouwen met een man die in Samaria woont en de afstand om naar te kliniek in Jeruzalem te komen te ver weg was.

Dit is het tweede uit een serie artikelen over de Tandartsklinieken van Jad Ezra. Lees ook deel 1 en deel 3.

Gerelateerde berichten

Reageer


vijf × vijf =