Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Tandartsklinieken en de staat Israël
1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien.

Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee rekening moet houden dat Israël een land in oorlog is. Heel veel geld gaat naar het leger. Daardoor blijft maar weinig geld over voor de sociale zorg van de arme inwoners van Israël.

Tandartszorg

De oprichter van Jad Ezra, rav Asher Freund zt”l, heeft de taak van sociale zorg voor armen en zieken al vóór de oprichting van de staat op zich genomen. Waar zorg ontbrak daar vulde hij het in. Zo was er een groot gebrek aan tandartszorg. De tandartsen waren onbetaalbaar voor de armen, dus was er alle reden voor de oprichting van een tandartsklinieken. Niet zomaar een kliniek, nee de kliniek moest op het niveau van service zijn dat gelijk stond aan een privékliniek. Zo staan de Jad Ezra klinieken tot op de dag van vandaag bekend voor de goedkope prijzen en service zoals je dat bij een privétandarts zou krijgen.

In 1980 kwam de eerste kliniek tot stand. De kliniek bestond het eerst jaar uit één tandartsunit, maar al gauw bleek dat er grote vraag was naar behandelingen dus kwamen een tweede en derde unit er al gauw bij. In 1987 is een tweede kliniek van Jad Ezra geopend in de wijk Bajit Vegan in Jeruzalem. Daar staan twee units.
De klinieken zijn open van half negen ’s ochtends tot ’s avonds half acht, vijf dagen per week en op vrijdag zijn de klinieken een halve dag geopend.

Tandartsklinieken – Integratie
tandartsklinieken

De tandartsen die in de Jad Ezra klinieken begonnen te werken hebben zich op deze manier geweldig weten te integreren. Jad Ezra was voor velen van ons de plek van integratie in het Beloofde Land. Voor de tandartsen, assistentes en secretaresses was Jad Ezra de werkplek die bij lange na niet alleen een werkplek was. De kliniek is een springplank van integratie, de kliniek is een plek van het sociale gebeuren voor alle medewerkers en in de eerste plaats de plek waar de prachtige filosofieën van liefdadigheid en Thora dagelijks in de praktijk worden gebracht.

Kortom de kliniek is een toeverlaat voor ieder die hiermee verbonden is.

Dit is het eerste uit een serie artikelen over de Tandartsklinieken van Jad Ezra. Binnenkort verschijnt deel 2 en deel 3.

Gerelateerde berichten

Reageer


drie × twee =