Klimaat verandering – conclusie (deel 5/5)

Klimaat verandering kan rampzalige gevolgen hebben voor onze wereld, zoals onregelmatige weerpatronen, overstromingen en orkanen. Een mogelijke oorzaak van deze temperatuurverandering is het broeikas effect veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen door de geïndustrialiseerde landen. 

Verheffen

Rabbi Moshe Chaim Lutzato schrijft in zijn beroemde boek Mesilat Yesharim dat de mens zichzelf moet verheffen, de wereld zal worden verheven maar als hij het tegenovergestelde doet dan zal hij de wereld vernietigen. 

Hetzelfde idee leert de Thora ons over de zondvloed in de dagen van Noach dat een een straf was voor het immorele gedrag van de generatie. Evenzo schrijft de Talmoed in Kiddushin dat elke goede of slechte daad die een persoon doet de hele wereld beïnvloedt. 

De Thora beschrijft dat het heel erg belangrijk is om al het materiële goed in stand te houden, dit wordt meerdere keren in de Thora en Talmoed genoemd.

Verspilling

Het verbod om te vermorsen of dingen in de wereld te vernietigen wordt in de Sefer Hachinoech als volgt beschreven:  Hij schrijft: ‘het verbod om een fruitboom te vernietigen leert ons om het goede en productieve lief te hebben en afstand te nemen van alle vormen van vernietiging.’ 

De grote en rechtvaardige mensen houden van vrede en zien het positieve in de mensen en brengen hen dichtbij de Thora (Bijbel). Ze vernietigen zelfs geen mosterdzaadje en proberen elke soort van vernietiging te voorkomen. 

Het tegenovergestelde is de weg van de slechte mensen die zich verheugen in de vernietiging van de wereld. We moeten voor onze wereld zorgen. Zorg voor het spirituele en fysieke welzijn van de mensheid gaat samen.

Het is te vroeg om te zeggen hoe betrouwbaar het wetenschappelijk onderzoek over klimaat verandering is. Het is mogelijk dat het gebruik van fossiele brandstoffen door de mensheid een negatieve invloed heeft op de wereld. 

Elke Mitswa helpt

Het Joodse volk geeft veel om onze wereld. Wij geloven dat elke mitswa (opdracht uit de Thora) een positieve invloed op de wereld heeft. Deze brede kijk betreft ook de materiële zijde van de wereld. 

Het is niet eenvoudig om een ​​duurzaam leven te leiden, vooral omdat het moeilijk is om te voelen dat je eigen daden echt een verschil maken. 

Elke keer dat je iets doet om opwarming van de aarde te voorkomen, dan geef je meestal iets op, of het nu tijd, geld of gemak is. Het is zeker onze taak om de wereld te behouden en te beschermen voor vernietiging. Een goed begin kunnen wij maken door het gebruik van

  • Schone alternatieve energie.
  • Het besparen op energie
  • Recycling
  • Her-bebossing
  • Organische agricultuur
  • Onderwijs

Zo  kunnen met wij een paar veranderingen de wereld beschermen.

Lees ook deel 1deel 2deel 3, deel 4 en deel 5van deze serie.

Gerelateerde berichten

Reageer


drie + 16 =