Wolf & Ryfka

“Schitterend, schrijnend, aangrijpend. Mooi hoe de schrijver op zijn eigen filmwerk terugkomt, heel zinvol.” Guus Luijters

wolf & ryfkaWolf en Ryfka vertelt het meeslepende verhaal van een verloren Joodse cultuur in Oost-Europa en over Amsterdam als toevluchtsoord. Een groot deel van de familie van filmer en auteur Willy Lindwer werd in Oekraïne met de kogel vermoord, een ander deel kwam om in de gaskamers van Auschwitz. Zijn verhaal en zijn ervaringen van na de oorlog zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van zijn Oost-Europees-Joodse familie.

Gaskamers

De Jodenvervolging in Nederland wordt geassocieerd met nazivernietigingskampen en gaskamers. Van de grote Joodse leefgemeenschappen en de moord op de Joden in Oost-Europa weten we veel minder. Het heet tegenwoordig ‘Shoah door kogels’. Die begon ruimschoots voordat de gaskamers hun vernietigende werk aanvingen. Toen in West-Europa de deportaties begonnen, waren in Oost-Europa al meer dan een miljoen Joden door kogels vermoord.

De lange afscheidsbrief van Willy Lindwers opa Wolf, geschreven in het Jiddisj tijdens de onderduik in Varsseveld, waarin hij verhaalt over de lotgevallen van de familie en het Joodse volk, en de recente, onthutsende vondsten in Oekraïne op de plaats waar zijn oma Ryfka werd vermoord, deden hem besluiten het verhaal van Wolf en Ryfka te reconstrueren en daarmee zijn eigen familiegeschiedenis te ontdekken. Deze kroniek verbindt de beide Shoahs aan één familie, een ontroerend testament dat samenkomt bij zijn Amsterdams-Joodse familie.

Wolf en Ryfka
Paperback,  296 pagina’s
Prijs: € 24,99
ISBN: 978 90 446 4350 3
Bestel bij Uitgeverij Prometheus

Over de schrijver

willy Linder

Willy Lindwer (Amsterdam, 1946) is documentairefilmer, fotograaf en auteur. Hij studeerde aan de Filmacademie in Amsterdam. Lindwer verwierf internationale bekendheid met onder andere De laatste zeven maanden van Anne Frank. Hij heeft veel films en een aantal boeken over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging op zijn naam staan en ontving voor zijn werk diverse prijzen, waaronder een internationale Emmy Award en een Gouden Kalf. Hij woont tegenwoordig met zijn vrouw in Jeruzalem.

Lezersreacties

“Het gebeurt bij mij niet al te vaak dat ik boeken uren en dagen achtereen lees, maar dat was nu wel het geval. Ik heb het uit en het heeft mij echt geraakt en ik zal het ook kopen en cadeau geven aan een vriendin waarvan ik weet dat het haar zal raken.

Zelf kom ik (40) van oorsprong uit een christelijk nest, maar sinds een jaar of 17/18 voel ik mij plotseling intens verbonden met het Joodse volk, de Hebreeuwse taal, de religie (Joodse orthodoxie, chassidisme in het bijzonder, vandaar dat uw boek mij ook extra aansprak), Israël en in bijzondere mate de Shoah en daarmee ook de Joodse geschiedenis van onze stad Amsterdam.

Reis naar Galicië

In 2016 maakte ik met mijn broer, een vriend en een vriendin een zelf georganiseerde rondreis door m.n. Galicië (en een tripje naar Belz) langs voormalige shtetls, de vele vernietigings- en concentratiekampen, graven van tzaddikim en oude Joodse begraafplaatsen, etc. Het was m’n/onze meest bijzondere reis ooit. Als klein jochie kreeg ik door eigen nieuwsgierigheid het boek “Nazihel” (1945) van Van der Pol onder ogen en de beelden lieten me nooit meer los. Als ik terugkijk, kwam “het Joodse” op diverse manieren in mijn leven terug en speelt het op dagelijkse basis nog altijd een zeer belangrijke rol (ik heb, vermoed(!) ik, ook minimaal 1 Oost-Europese Joodse wortel, maar dit is nog in onderzoek). Hierom ben ik dankbaar dat ook uw boek op mijn pad kwam. En ook de documentaires op YouTube (‘De laatste 7 maanden van Anne Frank’ stond overigens al jaren op de plank). Beiden vullen elkaar mooi aan.

Ik wil u hartelijk bedanken voor wat u met de wereld deelt omtrent Shoah en Israel en Joods leven. Helaas merk ik dat we tegenwoordig weer in een steeds lastiger parket komen qua antisemitisme en de daaraan gelieerde Israelhaat. Ik zal me, met de hulp van Hashem, blijven uitspreken over wat er gebeurd is met uw familie en de hele Joodse gemeenschap, zichronam livracha.”


Kop koffie

“Het boek heeft me overrompeld. Hoewel ik in “het” onderwerp redelijk thuis ben, onderging ik het lezen als een enerverend avontuur vol informatie,historie, politiek, Jodendom en werelden daarom heen, vreugde en drama en toch ook een gevoel van levensvreugde en volharding en moed. Je vertelt het alsof we tegenover elkaar zitten met een kop koffie op tafel. Sommige onderwerpen springen er verrassend uit en ik denk dat elke lezer iets ontmoet dat hem persoonlijk raakt. Soms is het ogenschijnlijk een passant of een gevoelig detail.

Samenvattend wil ik maar zeggen: “Wolf en Ryfka” staan nu als een monumentje in mijn boekenkast.”

Gerelateerde berichten

Reageer


14 + dertien =