Alle goede voornemens met hoop en wanhoop

Goede voornemens. Wat  bedoelde de Divree Chaim toen hij schreef dat het ergste dat bestaat is  in een depressie en somberheid te vervallen. Direct hierna zegt hij dat deze mentale  situaties het gevolg zijn van arrogantie en een vals overdreven gevoel van eigenwaarde. Ik begrijp niet wat de connectie is tussen deze twee. Het lijkt erop dat depressie het tegenovergestelde is van trots. Depressieve mensen zijn gebroken mensen, en zeker geen hoogmoedige mensen.

Het antwoord van de Spinka Rebbe:

Rabbijn Asher Freund zt”l leerde ons dat een persoon gemiddeld 70 jaar leeft met buitensporige trots of met grote wanhoop . או גאוה או יאוש

Wanhoop is het gevolg van buitensporige trots. Als de dingen mij niet gelukkig maken zodat ik trots kan zijn dan laat ik mezelf gaan in wanhoop. Bijvoorbeeld, wanneer iemand een kamer vol met mensen binnenloopt en hij wordt begroet dan voelt hij zich hoogmoedig. Maar als plotseling zijn beste vriend geen aandacht voor hem heeft, dan is zijn goede bui snel over. Meteen daarna lacht een kennis naar hem en dan voelt hij zich alweer beter.

Hij voelt zich als op een achtbaan een moment is hij heel hoog en het volgende moment stort hij naar beneden, op en neer.

Goede voornemens – gift van G’d

Er bestaat een derde weg de weg van ‘onderwerping’. Dat betekent dat hij weet dat alle eer die hij ontvangt een gift van G’d is.

Het bewijs hiervoor is wanneer hij niet alle eer ontvangt en toch de hele tijd met G’d verbonden blijft. En zelfs wanneer iets van hem wordt weggenomen dan weet hij dat ook van G’d is en dit blijft bijzonder is in zijn ogen.

Als hij zich bewust is van zijn Schepper en deze persoon krijgt niet wat hij wil dan is dit naar zijn mening ook goed want hij blijft verbonden met zijn Schepper. Maar wij blijven liever in een staat van verdriet en wanhoop in plaats van ons te verbinden met  G’d. Met de wanhoop denk je een ‘houvast’ te hebben.

De Pri Ha’aretz  wijst op het feit dat emoena (het vertrouwen) dat een persoon in G’d heeft –  ook een cadeau is dat van G’d komt. Sta een beetje open en vraag voor een beetje vertrouwen in G’d.

Dan zal het stukken beter met ons gaan.

Uit het schrijven van de Spinka Rebbe, Bne Berak 2014.

Gerelateerde berichten

Reageer


19 + vijftien =