Verander

Verander. Wat kan ik als een persoon betekenen? Een persoon kan heel erg veel bereiken – want alles wat je bereikt is een geschenk van G’d! Dus kunnen wij begrijpen waarom G’d ons de opdracht geeft om de wereld te veranderen.

Verander – Tempel

De Sjoelchan Aroech (code van de joodse wet) zegt : “Het is een goed voor allen die God vrezen om voortdurend de pijn en de zorgen te voelen over de vernietiging van de Heilige Tempel. ” Maar waarom wordt van ons verwacht om pijn te voelen en ons zorgen te maken over iets dat 2000 jaar geleden is gebeurd? De Talmoed zegt, elke generatie waarin de Heilige Tempel niet herbouwd is. Die generatie is ook medeverantwoordelijk voor de vernietiging van de tempel 2000 jaar geleden.  Als we geen verantwoordelijkheid nemen voor het verbeteren van onszelf en de wereld, dan zijn we net zo schuldig als diegenen wiens daden de vernietiging van de Tempel veroorzaakt hebben.   Wat kunnen we doen? Vraagt de Talmoed (Yoma 86b): “Als iemand echte tesjoewa doet, dan verdient de hele wereld vergeving”. Tesjoewa is terug te keren naar G’d.

Verander – eenheid

verander

Het Joodse volk is een eenheid . Daarom kan een persoon het lot van de hele groep veranderen. Jij als eenling hebt de macht om de hele wereld te veranderen door middel van tesjoewa (inkeer). En omdat je deze macht hebt ben je ook verantwoordelijk.  

Rabbijn Yoseph Mizrachi.

Gerelateerde berichten

Reageer


4 + 10 =