Chanoeka – de strijd tegen assimilatie

Bijna het hele Joodse volk steekt met Chanoeka kaarsjes aan. Van die gezellige kaarsjes. De gebeden eromheen duren gelukkig ook niet te lang. En natuurlijk is het een goede gelegenheid voor een feestje. Maar Chanoeka is het feest van verzet tegen assimilatie. Het is mij dan ook niet duidelijk waarom een geassimileerde Jood Chanoeka zou vieren. 

Natuurlijk kun je Chanoeka oppervlakkig houden, kinderlijk. Maar vraag je eens af: waarom kwamen Joden 2500 geleden in opstand tegen de vijand? Tegen wie werd er gevochten? En waarom vieren we dat elk jaar?

“De reden voor de opstand was dat Joden werd verboden om als Joden te leven.”

De strijd was een opstand tegen de Griekse overheersing die er alles aan deed om het Joodse geloof te onderdrukken. De Tempel was ontwijd, er was een afgod in geplaatst. Het houden van de Sjabbat was verboden, besnijdenissen waren verboden, koosjer eten mocht niet meer. De reden voor de opstand was dat Joden werd verboden om als Joden te leven.

De Maccabeën hebben gevochten om als Joden te kunnen leven en om de wetten van de Thora na te leven. Arme Hanna die haar zeven kinderen heeft moeten laten doden omdat al haar kinderen weigerden voor een afgod te knielen. En Mattijahoe en Jehoeda, die de dood vonden in de bittere strijd. Zij gaven hun leven in de strijd om als Jood te kunnen leven en niet te assimileren; op te gaan in de volkerenwereld.

Zij namen het op tegen de vergriekste, geassimileerde Joden, die ambassadeurs waren geworden van het Griekse bewind in het Joodse land. De strijd was tegen de vergriekste Joden die niks meer van hun eigen Joodse levenswijze en ethiek wilden weten. De strijd was tegen assimilatie.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

5784 en 5785

Deze oorlog is uiteindelijk gewonnen. Het Joodse volk is niet ten onder gegaan aan assimilatie. Zij zijn geen onderdeel geworden van de Griekse cultuur. Dat is wat het Joodse volk leert van het Chanoekaverhaal en van de mooie kaarsjes: dat wij blijven vechten voor de Joodse levenswijze en wij tot op de dag van vandaag, ondanks de lange en bittere ballingschap, Joden zijn gebleven en als Joden leven. 

Maccabi betekent “Mi Chamocha ba’elim Hashem”. Wie is als U G’d tussen de hemelen?” (Sjemot  Exodus 15:11). Joodse sport, cultuur, gezelligheid, filosofie enz. zonder Jodendom slaat nergens op. Dit is de ware les van Chanoeka.

Lea Farkash

 

Gerelateerde berichten

1 reactie

een heel goed geschreven artikel over Chanoeka, als men dat viert, is men tegen de assimilatie, men moet hun eigen identiteit willen behouden, en er voor strijden.
opgaan in de culturen rondom het Joodse volk is echt geen bedoeling.

Reageer


vijftien + een =