Wat te doen met je trots? Rosj Hasjana

De Talmoed vertelt ons dat ieder mens die zijn trots laat gaan, vergeven zaL worden voor al zijn zonden. Onze geleerde Rashi, zt “l legt uit: als jij iemand gelijk geeft, zelfs als hij ongelijk heeft, dan zal G’d ook jou vergeven met alles waarmee jij ongelijk hebt. [Rosj Hasjana 17)

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

De Thora beschrijft dat Rosj Hasjana gevierd moet worden B’echad lachodesj hasjewi’ie, letterlijk vertaald – ‘op één van de zevende maand’. De uitdrukking die gebruikt had moeten worden is het woord risjon, ‘eerste’. Het woord echad betekent ‘een’. De vraag is: waarom schrijft de Thora B’echad lechodesj en niet Berisjon lechodesj? Omdat er een verborgen betekenis is, namelijk op deze dag van Rosj Hasjana moet wij ‘één’ zijn, een eenheid vormen, verenigd als een volk en niet verdeeld!

Gerelateerde berichten

Reageer