Waterschenkingsfeest een verslag van het feest

Simchat Beth Hasho’ewa – Waterschenkingsfeest.

Simchat Beth Hasho’ewa (waterschenkingsfeest) wordt binnen alle Joodse gemeenschappen ter wereld gevierd.

Vanavond was het de beurt aan Jad Ezra. Natuurlijk kan iedereen het dansen herinneren in de musical ‘Fiddler on the Roof’ kijk hierbij naar het fragment en houdt in gedachten dat bij Jad Ezra er nog veel meer mensen waren die geweldig goed met die fles op hun hoofd kunnen dansen, ik wilde het filmen maar helaas was de batterij in mijn camera leeg.

Als troost hierbij het fragment uit de film:

Wat is het  waterschenkingsfeest (simchat beth hasho’ewa)?

In de tijd van de tempel werd er tijdens Soekot (het loofhuttenfeest) een bijzondere dienst gehouden namelijk de ´nisoech hamajiem´. (het gieten van het water) Volgens de Talmoed is Soekot de tijd van het jaar waarin G´d Zijn oordeel velt over de regenval in de wereld. Dat is de reden voor deze ceremonie.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>
5784 en 5785

Het water voor de ´nisoech hamajiem´ is geput uit de Sjieloach in de Stad van David. Daarna werd het naar de tempel gebracht. De vreugde bij deze gebeurtenis was enorm.

Dit is de bron voor het vers in Jesaja: “En u zult water nemen met vreugde uit de bronnen van zegen” (Jesaja 12:3).
Daarna verzamelden tienduizenden toeschouwers zich elke avond bij de binnenplaats van de tempel. Om naar het Simchat Beth HaShoe´ewa (waterschenkings feest) te kijken. De leiders en geleerden  van het volk dansten met o.a. brandende fakkels. De begeleiding kwam van de harpen, lieren, cimbalen en trompetten van de Levieten. Volgens de Misjna, (Tractaat Soeka), “Hij die de vreugde van het waterschenkingsfeest niet heeft gezien, heeft nog nooit vreugde in zijn leven gezien.” Tijdens Soekot, was de stad Jeruzalem heel druk bezocht met Joodse families. Die kwamen om de tempel te bezoeken en mee te feesten en zich op Thora studie te richten.

» Lees meer artikelen over Soekot
» Lees meer over Soekot op Jodendom-online

Gerelateerde berichten

Reageer


1 + drie =