Het Loofhuttenfeest, het feest begint!

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een feest dat het Joodse volk door G’d is opgedragen. Tijdens Soekot verlaten wij onze comfortabele huizen en gaan een week in gammele hutjes zitten. Gammele hutjes als herinnering aan het feit dat het Joodse volk veertig jaar G’d heeft gevolgd in de dorre woestijn op weg naar het Beloofde Land.

De hutjes symboliseren de bovennatuurlijke bescherming die het Joodse volk had tijdens de omzwervingen in de woestijn. Beschermd door G’d, hun kleren sleten niet. De kleding van de kinderen groeide met hen mee. In voedsel voorzag de Eeuwige met het Manna dat dagelijks voor het oprapen lag. De G’ddelijke wolken waarmee het volk omringd was, boden bescherming tegen de hitte van de woestijn.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>
Loofhuttenfeest

Wonderen van G’D

Op een dieper niveau symboliseert Soekot de vreugde wanneer wij ons realiseren wat voor grote wonderen G’d voor ons gedaan heeft en doet tot op de dag van vandaag en hiermee het verlangen om op een hoger spiritueel te komen. Het Joodse volk ervaart de grootste vreugde juist in een krakkemikkig, niet waterdicht en tochtig hutje. Hoe kan je dan zo blij zijn? Hoe kunnen wij blij zijn als wij problemen hebben? Dit is het grote contrast van de Soeka.

Van binnen is de Soeka prachtig mooi versierd en dat straalt geluk uit. Van buiten ziet het er als een armoedig, kwetsbaar hutje uit. Dit contrast staat symbool voor de mens. Juist omdat de Soeka (Loofhut) zo wankel is, symboliseert dat het leven dat ook breekbaar en wankel is. Al het lichamelijk is vergankelijk maar met de ziel, de spiritualiteit kunnen wij eindeloze hoogten bereiken. De ware vreugde is een spirituele ervaring.

Lees meer over Loofhuttenfeest op Jodendom-online

Gerelateerde berichten

Reageer


drie − 3 =