Hoge Feestdagen, wat is er te doen deze maand?

De laatste maand van de Joodse kalender is in feite de meest belangrijke en dient als voorbereiding voor de Hoge Feestdagen.

Deze maand is de voorbereiding voor de Hoge Feestdagen.

Stel je hebt een grote rechtzaak de komende maand, waarbij je hele leven bepaald zal worden. Je leven, gezondheid en je financiële situatie alles wordt bekeken. Natuurlijk doe je alle voorbereidingen voor zo een belangrijke rechtzaak. Verder wordt de hele wereld beoordeeld, welk volk zal machtig zijn, welk volk zal oorlog of vrede hebben.

Dit alles wordt op Rosj Hasjana beslist.

De maand Elloel is een periode waarbij je jezelf moet onderzoeken en je jezelf moet vragen wat je doel is in het leven. Het is een periode waarbij wij serieus naar onszelf kijken om te weten wat ons doel is, met de bedoeling jezelf te verbeteren, door middel van jezelf te verbeteren hiermee verbeter je de wereld. Het Joodse volk dit zelfonderzoek al meer dan 3500 jaar.

40 dagen

3500 jaar geleden ging Mozes voor de tweede keer de berg op om opnieuw de stenen tafelen te ontvangen. Mosje ging de op de eerste dag van Elloel de berg op om na 40 dagen terug te komen.

Met het begin van de maand Elloel begint de periode van 40 dagen dat eindigt op de heiligste dag van het jaar Jom Kipoer (Grote Verzoendag).

Het getal 40 symboliseert reiniging. De regen in de tijd van Noach duurde 40 dagen. Het Mikve (rituele bad) bevat 40 Se’a (watermaat) aan water.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

Extra’s in de dienst

Het is de gewoonte van de Asjkenazische Joden om, vanaf de tweede dag van de maand Elloel op de sjofar (ramshoorn) te blazen, iedere dag na het ochtendgebed. Dit is om ons wakker te schudden voor de komende dagen van de rechtspraak Rosj Hasjana. Het geluid van de sjofar inspireert ons naar jezelf te kijken en je eigen rekening op te maken waar je staat in het leven en waar je naartoe wil.

Tijdens de maand Eloel zeggen we elke dag Psalm 27. In deze Psalm zegt Koning David : „Slechts één ding vraag ik: om te mogen vertoeven in het huis van G’d gedurende alle dagen van mijn leven.”

Wij concentreren ons op de verenigende kracht van G’d in ons leven en streven ernaar onze connectie met de oneindig transcedente dimensie te versterken.

Seliechot – Vergevings gebeden

Op zateravond voor Rosj Hasjana zeggen wij Seliechot speciale vergevings gebeden . Als Rosj Hasjana aan het begin van een week valt, dan beginnen wij seliechot te zeggen op de zaterdagavond een week ervoor. Sefardiem zeggen Seliechot tijdens de hele maand. Luister hier naar een van de prachtige melodiën.

Ten slotte, het belangrijkste van Eloel is het maken van een plan voor je leven. Denk na over je leven, wat zijn de ware normen en waarden en leef ik volgens deze normen en waarden. Is dit/of wat is de weg naar geluk.

Uiteindelijk valt er veel te genieten van de teksten en de mooie muziek.

Bron: Dank aan rabbijn Zvi Goldberg over Hoge Feestdagen

Gerelateerde berichten

Reageer


3 × 5 =