Vloeistoffen die niet zijn afgedekt, wat zegt de Joodse wet?

Een opmerkelijk artikel over water (vloeistoffen) dat je een nacht laat staan, de Joodse wet heeft er zeker iets interessants over te zeggen.

Mayim Shenitgaloe – Vloeistoffen die niet zijn afgedekt: ¹

De letter van de wet: vloeistoffen die gedurende een zeer korte tijd³ zonder toezicht² niet zijn afgedekt, mogen door de Geleerden niet worden geconsumeerd [of gebruikt ₄ vanwege de zorg dat misschien een slang kwam en gif in de vloeistof  heeft gespoten [en men zal het drinken en sterven].5

[Dit verbod is van toepassing op alle vloeistoffen, inclusief wijn.7 Het verbod is van toepassing ongeacht of de vloeistof overdag of ’s nachts onbedekt is gelaten.7

De gewoonte van vandaag

Tegenwoordig worden slangen niet vaak gevonden in onze huizen dus is het toegestaan ​​vloeistoffen te drinken die onbedekt zijn gebleven.8

Het is dus niet echt nodig om voorzichtig te zijn in deze kwestie.9  [Sommige Poskim (Geleerden)10 oordelen echter dat men, zelfs vandaag, nog moet voorkomen om vloeistoffen te drinken die onbedekt werden gelaten.11  Zeker in gebieden waar giftige slangen vaak worden aangetroffen, daar is het zelfs vandaag de dag verboden om vloeistoffen te drinken die onbedekt zijn achtergelaten.12  Daarom , zeggen sommige Poskim (Geleerden 13 om in deze zaak streng te zijn in Jeruzalem, en Eretz Jisraeel en ook in elk gebied dat waar ze wel eens worden gevonden.

In elk geval is het gepast om ervoor te zorgen dat je geen voedsel en vloeistoffen onbedekt achterlaat vanwege de insecten die erin kunnen komen om te voorkomen dat je ze per ongeluk eet (of drinkt).14


Noten

1 Michaber Y.D. 116/1; Michaber O.C. 2712/1; Admur O.C. 272/1; Mishneh Terumos 1/4; ; Avoda Zara 30; Chulin 6

2 Tur 116 that a live person who is guarding the liquid will prevent a snake from coming out to drink from it.

[3] Tur 116; Aruch Hashulchan 116/3

[4] Tur and Beis Yosef 116 rule the water is not to be spilled in a public area and is not to be given to animals or birds and is not to be used to wash ones floor.

[5] Michaber Y.D. ibid

[6] Admur ibid; Michaber O.C. ibid; Some Poskim rule that this includes honey and even ground garlic. [Perisha 116/2]

[7] Beis Lechem Yehuda 116/1; Poskim in Kaf Hachaim 116/7; See Hakashrus p. 431 footnote 67; So is proven from fact that the Poskim make no differentiation in this matter.

En verder:

[8] Michaber Y.D. ibid

[9] Admur ibid; Michaber O.C. ibid; Tur 116; Taz ibid; Levush 116; Peri Toar 116/2; Peri Chadash 116/1; M”B 160/23; Rebbe in Likkutei Sichos 23/35; All Poskim in latter footnotes who only require in area that snakes are commonly found

[10] Shlah p. 79 “One who guards his soul is distance himself from this” [brought in Elya Raba 170/24; P”M 170 M”Z 10; Pischeiy Teshuvah 116/1; Aruch Hashulchan 116/2; Likkutei Sichos 23/35 footnote 32] Custom of Gra who was very careful in this [Maaseh Rav 95, brought in Pischeiy Teshuvah 116/1]; Peas Sadcha 86; The M”B 160/23 holds that there is no need today to be stringent in drinking revealed waters, although there are those who are stringent; Kitzur SH”A 33/5 [To note that in the Kitzur SH”A with the rulings of Admur brought by Rav Bistritzky no mention is made in that Halacha that Admur argues on the Kitzur in that regard.] Tosafos Yerushalayim 116 [brought in Hakashrus ibid] writes based on the Mishneh in Derech Eretz 11 that the nighttime is more severe than the day in this regard and hence all waters that were left revealed, even at night are not to be drunk.

[11] The reason: Seemingly this is due to Ruach Raah. [Peias Hasadeh ibid]

[12] Peri Toar 116/2; Peri Chadash 116/1; Yeshuos Yaakov 116/2; Birkeiy Yosef in Shiyurei Bracha 116/3; Mor Uketzia 170;  Aruch Hashulchan 116/2; Kaf Hachaim 116/6

[13] Peri Chadash 116/1 “In all areas that they are even slightly found, such as Yerushalayim, it is proper for every G-d fearing Jew to avoid drinking it”; Birkeiy Yosef ibid that so is the custom today in all Eretz Yisrael

[14] Zivcheiy Tzedek 116/2; Kaf Hachaim 116/9

Zie meer https://shulchanaruchharav.com/halacha/liquids-left-uncovered/

Gerelateerde berichten

Reageer


elf − zeven =