Is Shawoe’ot een feest van kaaskoek en optochten?

Shawoe’ot (het Wekenfeest) is een feest met veel mystiek. Tijdens Shawoe’ot zijn een aantal bijzondere gewoonten waaronder Tikoen Leel Shawoe’ot, een hele nacht van Torah-studie. Als voorbereiding om de Thora te ontvangen, je overgeven aan G’d.

De Kabbala schrijft dat G’d speciaal in die nacht alle gebeden accepteert, de Hemel is open voor iedereen die G’d zoekt.

Nacht van studie

De oorsprong  om de hele nacht Thora te leren komt van het feit dat de Joden de Thora zouden ontvangen en als voorbereiding zijn zij gaan slapen. Bij het ochtendgloren moest Mozes hen wakker maken. De tikkoen (correctie) voor dit gebeuren in alle generaties hierna is om de  hele nacht van Shawoe’ot wakker te blijven en de Thora te bestuderen. Er is ook een toespeling in de Kabbala (Zohar(1: 8a) dat Shawoe’ot  een mystieke bruiloft is tussen Israël als de bruid en de Almachtige als bruidegom.

Agrarisch feest

Shawoe’ot valt precies 50 dagen na de eerste dag van het Pesachfeest. Door de vernietiging van de tempel kan het bijzondere gebod van het brengen van bikkoerim (de eerste vruchten) en de twee broden uit de nieuwe oogst niet langer worden vervuld. In Israël is het nog steeds de tijd van Shawoe’ot het einde van de gerst oogst en het begin van de tarweoogst. Shawoe’ot is de laatste dag van het 50-daagse lenteseizoen.

Israël’s verjaardag

Het ontvangen van de Thora tijdens Shawoe’ot is als de viering van de verjaardag van Israël. De Thora onze morele en G’ddelijke code waarmee het Joodse volk leeft (en ook hun leven hiervoor geven). Door het ontvangen van de Thora is het Joodse volk het door G’d uitverkoren volk geworden. Het betekent niet dat we meer geliefd zijn dan de rest van de mensheid, maar dat het Joodse volk de taak heeft om de waarden en ethiek van het Jodendom uit te dragen.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

Synagogen versiert met bloemen en planten

Tijdens Shawoe’ot worden de synagogen versierd met bloemen en planten, dit ter herinnering aan de berg Sinai die helemaal in bloei stond tijdens het geven van de Thora.

Ook wordt het boek van Ruth wordt gelezen. Het verhaal gaat over een niet-Joodse Moabitische vrouw die Joods werd en een diep vertrouwen in G’d had. Zij gaf uitdrukking aan haar liefde en trouw aan haar schoonmoeder Naomi.

Koning David, was een achterkleinzoon van Ruth. Koning David is tijdens Shawoe’ot geboren en op dezelfde dag gestorven. Tijdens Shawoe’ot bezoeken honderden mensen het graf van koning David in de oude stad van Jeruzalem.

Shawoe’ot betekent veel meer dan kaaskoek eten en optochten en dansjes doen ter gelegenheid van de oogst. Het Joodse volk heeft als taak de Thora te bestuderen en na te leven.

Het ontvangen van de Thora, de geschreven- en de mondelinge leer op de berg Sinaï was het begin van het Joodse volk en dit is het grootste geschenk van het voor de Joden en de mensheid.

Gerelateerde berichten

Reageer


6 − 3 =