Prima uitleg over de huidige veiligheidssituatie van Israël

Een artikel van Caroline Glick die de situatie in Israel verduidelijkt. Zie in het Engels:   Caroline Glick

De Israëli’s zijn dinsdagmorgen wakker geworden met het nieuws dat de Israel Defense Forces (IDF) een nieuwe campagne hadden gestart met de naam ‘Northern Shield’ (Noordelijk Schild).

De missie, die in het midden van de nacht tussen maandag en dinsdag begon, is om tunnels te vernietigen die door Hezbollah, het door Iran gecontroleerde terroristenleger in Libanon, zijn opgegraven. Deze tunnels beginnen in Libanon en eindigen in Israël. De terreurtunnel die Israël dinsdag heeft blootgelegd, is gedurende een periode van twee jaar opgegraven. Gegraven 25 meter onder het oppervlak, de tunnel was meer dan 200 meter lang, twee meter breed en twee meter hoog. Het drong 40 meter het Israëlische grondgebied binnen en eindigde in een veld in het agrarische grensstadje Metulla. Volgens de IDF was het doel om Metulla af te snijden van de rest van het land.

Premier Benjamin Netanyahu – die nu ook als minister van Defensie fungeert – en IDF-chef van generale staf Gadi Eisenkott hield dinsdagmiddag een persconferentie waarin zij uitlegden dat de tunnel die dinsdag is verzegeld slechts een van de vele aanvalstunnels is die Hezbollah heeft gebouwd die dwars door de grens lopen. Netanyahu zei dat de terreurgroep van plan is om deze tunnels te gebruiken als onderdeel van haar plan om Galilea te veroveren in een volgende oorlog.

De huidige operatie dat gericht is op het vernietigen van deze tunnels moet daarom worden gezien in de context van het vormgeven van de omstandigheden op de grond voorafgaand aan die oorlog.

Hezbollah heeft geen poging gedaan om te verbergen dat het van plan is om Israël binnen te vallen met grondtroepen in de volgende oorlog. Hezbollah-chef Hassan Nasrallah vertelde over de plannen – samen met zijn bazen van de Iraanse revolutionaire garde – in 2007, het jaar na de laatste oorlog. Nasrallah zei toen dat de volgende oorlog Hezbollah  Israëlische grenssteden in Galilea zal binnenvallen met de bedoeling Noord-Israël te veroveren.

Uren voordat de operatie begon, vloog Netanyahu naar Brussel om de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo te ontmoeten. Het doel van de vergadering die drie uur duurde was om de snel verslechterende veiligheidssituatie langs de grenzen van Israël met Libanon en Syrië te bespreken. Alleen al in de laatste week zijn er verschillende incidenten geweest die blootleggen hoe gevaarlijk de situatie is geworden.

Een daarvan was de test van Iran van een middellange afstands ballistische raket die in staat is Israël en Europa te bereiken met meerdere kernkoppen.

Iran leverde ook onderdelen voor precisiegeleide raketten aan Hezbollah via Beiroet International Airport. Hezbollah heeft ongeveer 150.000 raketten, allemaal gericht op Israël. Iran heeft lang gezocht naar het upgraden van de raketcapaciteiten van Hezbollah door het te voorzien van geleidingssystemen die het in staat stellen om preciesie aanvallen uit te voeren tegen Israëlische civiele en militaire doelen. In de huidige staat dekken de raketten van Hezbollah het hele grondgebied van Israël.

In Syrië zijn er talloze berichten verschenen over de Iraanse campagne om Syrië opnieuw te bevolken met Sjiitische leden van door Iran gecontroleerde milities en hun families, met name in voormalige Soennitische gebieden. De Syrische president Bashar Assad – nu een Iraanse marionet. Gedeeltelijk wordt de stap gezien als een manier om de belofte van Rusland aan Israël te omzeilen om te voorkomen dat niet-Syrische troepen langs de Syrische grens met Israël worden ingezet.

Netanyahu’s beslissing om vorige maand het massale raket- en mortier aanvallen van Hamas tegen zuidelijk Israël grotendeels onbeantwoord te laten, was een duidelijk bod om IDF-troepen beschikbaar te houden voor het komende conflict in het noorden met Hezbollah. Netanyahu en Eisenkot verklaarden dat Israël zijn commando-brigade heeft ingezet, aangevuld met reguliere pantser- en infanterie-eenheden, evenals scheeps- en luchtmacht onderdelen.

Sommige Israëlische commentatoren zien de toenemende dreiging van Hezbollah en Iran en hebben zich verbaasd over de  Operatie ‘Noordelijk Schild’. Hoe kan de IDF verwijzen naar een paar bulldozers die een tunnel afdichten als een “operatie”?

Deanalisten merken ook met bezorgdheid op dat de IDF nauwgezet elke actie in het Libanese territorium vermijdt en alleen het gedeelte van de tunnel verzegeld dat het Israëlische grondgebied binnendrong. Israëls vermijding van elk contact met het Libanese grondgebied wordt waarschijnlijk gezien als een teken van angst en zwakte door zijn vijanden. Dat is met name het geval aangezien Hezbollah de Israëlische soevereiniteit schond door zijn tunnel op Israëlisch grondgebied te graven.

Zijn de leiders van Israel zo geïntimideerd door Hezbollah dat ze niet de eenvoudige stap nemen om de hele tunnel te vernietigen? Israël heeft tientallen Hamas-aanvaltunnels volledig vernietigd. Verre van te laten zien dat Israël bereid is om op te staan ​​tegen Hezbollah beweren de analisten dat de zorgvuldige, bijna apologetische operatie van Israël een boodschap van angst doorgeeft.

Dat kan waar zijn. Maar aan de andere kant is het moeilijk om de operatie te zien eindigen met het afdichten van een of twee tunnels.

Door te handelen zoals het heeft gedaan, heeft Israël drie dingen bereikt. Ten eerste heeft het Amerikaanse ondersteuning voor de werking ervan tegen Hezbollah zeker gesteld. Ook Rusland steunt de acties van Israël. Door steun van beide te verkrijgen  heeft Israël de voorwaarden voor een bredere operatie tegen Hezbollah vanuit een sterke diplomatieke positive zeker gesteld.

Ten tweede, Israël’s tunnelafdichting toont de wankelheid van VN-operaties in Zuid-Libanon. Resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad van augustus 2006 bepaalde de voorwaarden voor het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah na de laatste oorlog. In de resolutie werd de Internationale VN-strijdmacht in Libanon (UNIFIL) opgedragen om Hezbollah-troepen te beletten zich langs de grens met Israël te vestigen.

Jarenlang heeft Israël veel bewijsmateriaal gepresenteerd dat Hezbollah openlijk langs de grens opereert en dat UNIFIL niets heeft gedaan. In dit geval geval gebruikte Hezbollah een broeikas langs de grens om zijn activiteiten te verbergen tijdens het graven van de tunnel. Volgens IDF-woordvoerder Ronen Manalis bevind de broeikas zich op enkele meters van een UNIFIL-post.

In de volgende ronde van de oorlog zullen UNIFIL-troepen geen constructieve rol te spelen hebben. Door te wijzen op hun nalatigheid en het niet nakomen van hun plichten kan Israël de weg banen voor het ontbinden van UNIFIL. Dit is belangrijk omdat Hezbollah de afgelopen 12 jaar VN-troepen heeft gebruikt als menselijke schilden om haar operaties langs de grenzen van Israël te beschermen.

Het laatste wat Israël bereikt door zijn kleine operatie tegen de tunnels, is om gebeurtenissen in beweging te zetten onder haar voorwaarden. In eerdere oorlogsronden heeft Hezbollah als eerste aangevallen en Israël is vaak verrast ontvoeringen van Israelische soldaten of massale raketaanvallen tegen Israël. Als de tunneloperatie wordt gevolgd in combinatie met operaties tegen de raketarsenalen van Hezbollah en precisie-raketfabrieken die onlangs zijn opgezet door Iran in Libanon, dan zal Israël in staat zijn om de voorwaarden voor de volgende oorlog in zijn voordeel vorm te geven – terwijl ze internationale steun hebben voor haar acties.

In zijn Hebreeuwse briefing op dinsdagavond verzekerde Netanyahu het publiek herhaaldelijk dat er achter de schermen veel meer aan de hand is dan wat men weet.

Het is onmogelijk om precies te weten hoe de gebeurtenissen zich de komende weken zullen ontwikkelen, maar het is redelijk te om te zeggen dat Netanyahu de waarheid sprak. Als dat zo is, lijkt dinsdag het begin te zijn van een serieus poging van Israël om eindelijk de groeiende militaire macht van Iran langs Israels grenzen te trotseren en te verslaan.

 

 

Gerelateerde berichten

Reageer