Je hebt alles, wat doe je ermee?

Wat is het verschil, het maakt toch niet zoveel uit wat voor woorden je gebruikt om jezelf uit te drukken?

Bij Jacob en Esav was hun woordgebruik het symbool van wie ze waren.

Wanneer Jacob en Esav elkaar ontmoeten, zegt Esav ‘Ik heb overvloed’ (‘rav’) terwijl Jacob zegt: ‘Ik heb alles.’ (‘kol’).

Esav laat zien dat hij een man van lichamelijkheid is, nooit blij met zijn lot en  hij wil altijd meer materiële bezittingen; hij heeft alleen een ‘doel’ hij wil  meer – ook al heeft hij 400 mannen bij zich en hij een rijke man is.

Jacob, aan de andere kant, heeft alles (‘kol’) omdat hij alle fysieke dingen heeft die hij nodig heeft om Hasjeem te dienen; hij is blij met wat hij heeft.

De pasoek (zin) zegt dat we zullen zondigen ‘omdat we G’d niet hebben gediend met simche en opgewektheid,   – van de overvloed aan alles מרוב כל meerov kol . Devarim (Deuteronomium) 28:47

‘Wat betekenen die laatste woorden ‘van de overvloed aan alles’?

Het antwoord is dat de reden dat we zullen zondigen is omdat we blij en gelukkig moeten zijn met onze eigendommenen die eigendommen te gebruiken voor het dienen van G’d .

Gebruik je eigendommen niet zoals Esav, maar gebruik je eigendommen zoals Jacob om een hoger geestelijk doel te bereiken.

Zo leest de pasuk ‘meerov kol’ – omdat we de ‘kol’ van Jacob vervuilen met de ‘rav’ van Esav.

De les? Wees blij en gelukkig met wat je hebt,  het is een middel om je doel te bereiken, een binding met Hasheem (G’d).

Parasja van de week Wajishlach

Roberts en R. Tatz

Gerelateerde berichten

1 reactie

Deze is voor Leah !
De woorden die je gebruikt drukken de relatie uit die je hebt met de ander of een ding.

Reageer