Waarmee kan ik helpen na een terreur aanval?

Na de gruwelijke terroristische aanval in Pittsburgh U.S.A. en de onophoudelijke aanvallen van het zuiden van Israël door de Hamas vraag je jezelf af: “Wat kan ik doen? Wat moet ik doen? Hoe moet ik reageren op deze tragedieën?

Wij kunnen niets doen voor al onze dierbaren die zo wreed van ons zijn weggerukt.  Dit kunnen wij niet veranderen, er zijn dingen die wij wel kunnen doen in reactie op de recente gebeurtenissen.

Hier zijn een aantal dingen die wij kunnen ondernemen en geven stof tot nadenken. Natuurlijk zijn er meerdere reacties mogelijk maar hier zijn een paar goede suggesties die de Joodse geleerden ons door de jaren heen gegeven hebben.

Wees een beter persoon. Wees goed en geduldig met onze ouders.

Ter nagedachtenis van iedereen die een dierbare heeft verloren door terroristische aanslagen, kunnen wij ons toeleggen op onze relaties binnen de familie. Betere ouders zijn en de tijd koesteren die wij met onze kinderen doorbrengen. Maak sholem in familie en bij je vrienden.

Wees politiek actief. Israël heeft wereldwijde steun nodig in de strijd tegen het terrorisme. Schrijf en protesteer bij de politici over hun ‘kritische’ en negatieve ten opzichte van Israël.

Deel berichten en schrijf opmerkingen op Facebook en andere internet media met echt nieuws (geen nepnieuws) over Israël.

Wordt spiritueel. In de verdienste van de heilige nesjommes die van ons zijn weggenomen, is spiritueel groeien altijd een passende Joodse reactie geweest. Steek je  Shabbat-kaarsen op tijd aan. Leer een beetje  Thora en over je eigen roots, lees wat chassidische verhalen.

Koop Israëlische producten, zoals hummus in Albert Heijn, Israëlische wijn in de Hema en allerlei andere Israëlische producten.

Steun de armen in Israël. Geef Tzedaka. Help de arme sloebers en geef hun wat simche.

Wees alert.  Het voorkomen van verdere terroristische aanvallen is de verantwoordelijkheid van iedereen. Door alert te blijven op verdacht gedrag en de juiste mensen te kennen die kunnen worden gebeld in geval van nood, zo kunnen gemeenschappen zowel binnen als buiten Israël rampen voorkomen. Gemeenschappen, synagogen en dagscholen met een actief beveiligingsplan hebben minder kans om het doelwit te zijn van een terroristische dreiging.

Wees veilig, wees gezond, blijf sterk en bidt voor de bescherming van het Joodse volk

Gerelateerde berichten

Reageer