Morgen is de overlijdensdag van de krachtgever tijdens de Holocaust

R’ Kloynimus Kalman Shapira hy”d (dat G’d zijn bloed zal wreken)

De Rebbe werd geboren op de dag na Lag BeOmer, 19 Iyar 5649 (mei 1888).

Op driejarige leeftijd was hij wees door de dood van zijn vader. In 1905 trouwde hij met Rachel Chaya Miriam, dochter van zijn neef Grand Rabbi Yerachmiel Moshe van Kozhnitz. Ze hielp hem bij het voorbereiden van zijn lezingen en boeken, en voegde relevante eigen inzichten toe. Het echtpaar had twee kinderen: een zoon, Elimelech Ben Sion, en een dochter, Rechil Yehudis, die beiden omkwamen in de Holocaust.

In 1909 werd hij benoemd tot rabbijn van Piaseczno, in de buurt van Warschau, en trok vervolgens vele chassidim aan. Hij was diep gefocust op de opvoeding van kinderen en jonge mannen, en richtte in 1923 de yeshiva Da’as Moshe op, die tussen de oorlogen een van de grootste chasidische Jeshivot (leerscholen) in Warschau werd.

Oorlogsjaren

Rabbi Shapira’s enige zoon, zijn schoondochter en zijn schoonzuster werden gedood tijdens de bombardementen door de nazi’s op Warschau in september 1939. Na de inval in Polen werd Rabbi Shapira geïnterneerd met een paar van zijn chassidim in de Getto van Warschau, waar hij een geheime synagoge had.

Hij investeerde enorme inspanningen in het onderhouden van het joodse leven in het getto, inclusief het regelen van het  mikveh en Joodse huwelijken. Rabbi Shapira was in staat tot de liquidatie  van het ghetoo om te overleven, en zo de deportaties naar Treblinka in de zomer van 1942 te vermijden, door de steun van de Judenrat. Net als andere notabelen kreeg hij werk in Schultz’s schoenenfabriek.

Rabbi Shapira is bekend vanwege een boek dat hij in het ghetto schreef. Het boek, dat een compilatie is van wekelijkse preken voor zijn studenten, worstelt met ingewikkelde geloofsvragen  tijdens het enorme lijden van de Joden in het ghetto.

Toen het rabbi Shapira duidelijk werd dat het einde van het ghetto en al zijn inwoners nabij was, begroef hij zijn boek in een stalen buis. Deze buis werd na het einde van de oorlog door een bouwvakker gevonden. Het boek werd in 1960 in Israël uitgegeven onder de titel Esh Kodesh (Heilig vuur).

Na de opstand van het getto van Warschau in 1943 werd Rabbi Shapira naar het werkkamp Trawniki in de buurt van Lublin gebracht. Hoewel hij de mogelijkheid had om uit het concentratiekamp te ontsnappen, weigerde hij blijkbaar. Na de joodse opstand in het vernietigingskamp Treblinka (2 augustus 1943) en in het vernietigingskamp Sobibor (14 oktober 1943) ontstond bij de nazi-autoriteiten toenemende bezorgdheid over verdere uitbraken van geweld in andere concentratiekampen. Om deze reden werd Aktion Erntefest (Operation Herfst Festival) gelanceerd. Tijdens deze operatie, uitgevoerd op 3 november 1943, werden alle overgebleven Joden in Trawniki, inclusief Rabbi Shapira, doodgeschoten.

Hij staat bekend als een van de grootste opvoeders van het Joodse volk.

Gerelateerde berichten

Reageer