Rosj Hasjana in de herfst

herfst

De zomer is voorbij, de herfst begint. De bladeren beginnen langzaamaan van de bomen te vallen en het is een stuk koeler. Er zijn dieren die zich beginnen voor te bereiden op hun winterslaap. Er breekt een nieuwe periode aan. Er breekt een nieuw Joods jaar aan. Rosj Hasjana.

Rosj Hasjana benadrukt de speciale relatie tussen G’d en de mensheid. “Ieder jaar op Rosj Hasjana, passeren alle bewoners van de wereld voor G’d langs, als een kudde schapen,” Een moderne manier om het passeren te begrijpen, is als je langs de douane moet. Iedereen wordt apart met zijn paspoort onderzocht. Elke persoon apart, sommigen mogen verder en anderen weer niet.

 

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

Op Rosj Hasjana wordt bepaald of wij door mogen naar het volgende jaar en op wat voor manier. Dit is ook de dag waarbij bepaald wordt wat er met landen en hun bewoners zal gebeuren. Dood of leven, met armoede of rijkdom, ziekte of gezondheid, met geluk of ongeluk. Er zijn drie elementen die de Hemelse beslissing kunnen beïnvloeden: inkeer, gebed en tsedaka (giften aan het goede doel).

Het centrale thema bij de viering van Rosj Hasjana is het geluid van de sjofar (ramshoorn), die het symbool is van de trompet, die geblazen wordt wanneer een volk zijn koning kroont. Het geluid van de sjofar is ook een oproep tot berouw en inkeer, want Rosj Hasjana is ook de verjaardag van de eerste zonde van de mens, Adam, en zijn berouw daarover.
Rosj Hasjana is de eerste van de ‘Tien dagen van inkeer’ die hun hoogtepunt vinden in Jom Kippoer – Grote Verzoendag.

Gerelateerde berichten

Reageer