Een tweede Pesach – Een tweede kans (1312 BCE)

tweede pesach

Een jaar na de uittocht uit Egypte heeft G’d  het Joodse volk opdracht gegeven om het Pesach offer te brengen. En wel precies in de middag van 14 Nissan, om het vervolgens die avond te eten. Dat offer moet gegrild worden boven het vuur. Samen met matzah en bittere kruiden, eten we dat tijdens de Seideravond. Sommige mensen die onrein waren geworden door aanraking van een dode konden daarom niet op die dag het offer eten.   Bijvoorbeeld begrafenis ondernemers.

tweede Pesach

Ze zijn Mosje en Aharon gegaan en zeiden: ‘… Waarom is dit ons ontnomen, wij zijn niet in staat zijn om het offer op tijd te brengen, onder de kinderen van Israël? ‘”(Bamidbar 9).   In antwoord op hun pleidooi heeft G’d 14 Ijar als een “tweede Pesach” vastgesteld (pesach sjeni) voor iedereen die niet in staat was om het offer op de aangegeven tijd te brengen, precies de maand ervoor.  

Deze dag symboliseert de “nieuwe kans” bereikt door teshuvah de kracht van inkeer en terugkeer naar het Jodendom. In de woorden van Rabbi Yosef Yitzchak van Lubavitch, “De tweede Pesach betekent een tweede kans, dat nooit iets helemaal verloren is”.

Gerelateerde berichten

Reageer