Israels nationale bibliotheek ontvangt Oude Etiopische Joodse Manuscripten

Een zeldzaam exemplaar van de “Orit, ‘de Ethiopische Joodse ‘Thora’, werd vorige week afgeleverd aan de Nationale Bibliotheek in Israël met een feestelijke onthaal vol zang en dans.

De rol, vertaald uit het Hebreeuws – Ge’ez, werd 400 jaar geleden geschreven en gebruikt door de geestelijke leiders van de Joodse gemeenschap in de Ethiopische provincie Tigray.

Het originele manuscript van de Orit (van het Aramese woord “Oraita”) bevat vijf boeken van Mozes, evenals de boeken van Jozua, Richteren en Ruth. Het Orit is een onderdeel van de Ethiopische Joodse gemeenschap mashafa kedus (heilige geschriften).

De Orit speelde een centrale rol in het dagelijkse leven van de Ethiopische Joden. Nadat het boek in Israël was aangekomen, werd besloten de eindbestemming van de scroll in Jeruzalem moet zijn. Nu is het eindelijk haar vaste thuis gevonden, bij de Nationale Bibliotheek.

De rol onderging vele avonturen voor aankomst in Jeruzalem. In de 1980, werd de uitgevoerd vanuit Ethiopië naar Sudan en vervolgens naar Israël. Onderweg was het bijna kwijt geraakt tijdens een overval van bandieten.

De curator van de Nationale Bibliotheek van Judaica-collectie, Dr. Yoel Finkelman, zei: “Er is geen twijfel dat dit unieke manuscript, een van de weinige exemplaren zijn die er bestaan wereldwijd. Het is een belangrijke bijdrage aan onze inspanningen om de religieuze documenten en het culturele leven van de vele joodse gemeenschappen te documenteren. ”

Gerelateerde berichten

Reageer