Mijn afwezigheid heeft levens gered

paintingZondag 18 oktober, 2015

Het volgende verhaal van hashgachah Pratis (G’ddelijke Voorzienigheid) werd verteld door Rabbijn Menashe Yisrael Reisman, een bekende marbitz Thora (Thora onderwijzer) in Jeruzalem wiens dagelijkse lezingen worden beluisterd door vele joden over de hele wereld. Het volgende is een samenvatting van zijn opmerkingen van de sji’oer (lezing) die hij zondagochtend gegeven heeft.

De Sfas Emes (Wie is de Sfas eshttps://en.wikipedia.org/wiki/Sfas_Emes_Yeshiva) zegt in parasjat Lech Lecha dat Avraham’s benadering om aan te tonen hoe alle gebeurtenissen in de wereld onder leiding van de Goddelijke Voorzienigheid zijn, was een reactie op Nimrod’s wereldbeeld. Nimrod probeerde zelfs bovennatuurlijke gebeurtenissen zoals de Mabul (zondvloed) verklaren volgens de regels van de natuur en daarmee G’d’s hand te ontkennen in de wereld. De reactie van Abraham was, hen te leren dat niet alleen de bovennatuurlijke gebeurtenissen geleid worden door G’d, maar dat de dagelijkse gebeurtenissen, de ‘gewone’ dingen, ook door G’d gecontroleerd worden.

Vorige een van de vele terroristische aanvallen in Jeruzalem, toen een terrorist Rabbi Yeshayahu Krishevsky vermoord heeft.
Er is een bijzonder verhaal dat de hele Joodse wereld rond gaat en waavan de feiten nu bevestigd zijn. De beveiligingscamera’s aan de overkant van onze synagoge toonden dat de terrorist de plek speciaal had uitgezocht. Hij zag dat wanneer onze lezing om 10:10 eindigde, er altijd een grote menigte naar buiten komt. Het leek erop dat de terrorist dat een geschikt locatie vond voor het uitvoeren van zijn gruwelijke plannen.

Maar, zoals we weten heeft er geen aanval plaatsgevonden met tientallen slachtoffers. Wat is er gebeurd? Een paar maanden geleden kreeg ik een telefoontje uit Antwerpen met de vraag om een lezing te geven in het begin van de maand Eloel (de maand voorafgaand aan Rosh Hashana). Ik zei aan hen dat ik geen reden heb waarom ik mijn lezingen hier in Jeruzalem zou moeten verlaten om één lezing te geven in Antwerpen dus wees ik het aanbod af. Maar ze bleven aanhouden en vroegen mij of ik een maand later misschien zou willen spreken op Erev Rosh Chodesh Cheshvan (de dag voorafgaande aan de maand Cheshvan, na de joodse feestdagen). Opnieuw weigerde ik, maar uiteindelijk gaf ik toe om naar Antwerpen te gaan voor de lezing. De volgende dag op Rosj Chodesj Cheshvan (het begin van de nieuwe maand Cheshvan), op de dag van de aanval was er geen lezing en dus geen aanwezigen.

Ik kan het niet verklaren, zelfs niet voor mezelf, waarom ik plotseling bereid was om naar Antwerpen te gaan voor maar een lezing. Ik heb veel van dergelijke aanbiedingen in Amerika en Londen en ik weiger altijd. Er was geen verzachtende omstandigheid dat mijn beslissing anders zou hebben gemaakt, maar om wat voor reden dan ook, ik zei “ja” en de afspraak werd gemaakt.

Ik belde ze terug kort nadat ik had toegestemd en zei dat ik van gedachten was veranderd en wilde annuleren, maar de organisatoren zeiden dat ze al het evenement hadden geadverteerd en dat het te laat was om de plannen te wijzigen.

Nu dat ik op reis ging, probeerde ik voor een vervanger te zorgen om de lezing te geven, maar ik kon niemand vinden dus werd de lezing in Jeruzalem geannuleerd.
De beveilingscamera’s tonen aan dat de terrorist al enige dagen van te voren kwam om de omgeving te verkennen en de tijd te onderzoeken wanneer er veel mensen uit de synagogue kwamen. Maar het was 10.10 uur  en niemand kwam die dag uit het gebouw want er was geen lezing.

Dus is de terrorist woedend in zijn auto gestapt en heeft een bushalte aangereden op de Malchee Yisrael straat, waar rabbijn Yeshaya Krishevsky is gedood.
De tweede persoon die werd aangevallen was Rabbi Pesach Krishevsky. De terrorist heeft op hem ingehakt met een bijl. Hij heeft de aanvalniet alleen overleefd, maar is herstellende en is al uit het ziekenhuis ontslagen. Dat is ook niet de normale gang van zaken zo snel te herstellen van een dergelijke aanval.

Dit is een geweldig voorbeeld van G’ddelijke Voorzienigheid. Een lezing wordt geannuleerd zonder begrijpelijke reden en iedereen die het bijwoont is gered.

Dit artikel verscheen in druk op pagina 7 van de huidige editie van Hamodia.

Gerelateerde berichten

Reageer