Lastig om te geven

IMG_6568Rabbi Jitschak van Zidichov zei, “Het leven bestaat uit geven en nemen. Iedereen moet een gever en ontvanger zijn. Degenen die niet beiden zijn als een kale boom.”

Er is een mooie Joodse gewoonte dat  op Erev Yom Kippur of Hoshana Rabba, mensen elkaar vragen of  beter zij “bedelen” om cake.

De reden hiervoor is dat als iemand veroordeeld is om in het nieuwe joodse jaar een ​​bedelaar te zijn dan kan hij het beter kan bedelen voor cake om hiermee de verordening te vervullen. Op die manier maak je je vrij van een dergelijk lot.

 

Een andere belangrijke reden voor deze gewoonte  is dat een gever zich makkelijk trots kan voelen. Toch is een belangrijk element als je geeft dat je weet en beseft hoe pijnlijk en vernederend het is om te moeten bedelen en afhankelijk te zijn van anderen.

 

Alleen dan ben je  in staat zijn om rekening te houden met de gevoelens van de mensen die om hulp vragen. Door deze gevoeligheid te ontwikkelen ben je je bewust dat je de arme sloebers moet bemoedigen met woorden woorden van troost en medeleven samen met de materiële hulp.

 

Gebrek aan medeleven als je aan het goede doel geeft kan je arrogant maken.

 

We moeten ons realiseren dat wij allen ontvangers zijn van liefdadigheid  zelfs als je geld aan het goede doel geeft. Ook als wij geld geven ontvang je meer dan dat je geeft.

 

Het goede voornemen is dat ik mij zal identificeren met hen die om hulp vragen en ervoor zal zorgen dat ik mij niet superieur aan hen voel omdat ik hen help.

 

 

 

Gerelateerde berichten

Reageer