Dansles

op zijn website alephbeta.org geeft rabbijn David Fohrman wekelijks uitleg over een gedeelte van de Thora. Dit doet hij met behulp van een zeer toegankelijk animatiefilmpje. Ter afsluiting van de parasjacyclus van afgelopen jaar heeft hij een prachtige beschouwing gemaakt over de laatste hoofdstukken van het boek Devarim (Deuteronomium).

Bekijk het filmpje hier (Engelstalig)

In zijn beschouwing op de geschiedenis van het Joodse volk herkent hij in de tekst van de Thora de situatie van vandaag de dag. Op ontroerende wijze legt rabbijn Fohrman ‘Parasjat Tesjoeva’ uit, waarin wordt beschreven hoe G’d en het volk Israël als in een subtiel uitgevoerde dans opnieuw tot elkaar naderen, nadat zij tragisch uit elkaar zijn geraakt.

Het uitzicht en de belofte van deze dans is geweldig. Wanneer Israël met hart, ziel en handen in staat zal zijn om de Thora te verwezenlijken, komt die dans tussen G’d en zijn volk tot een prachtige voleinding.

Bij het kijken van dit filmpje, moest ik denken aan Jad Ezra, waar die dans dagelijks plaatsvindt. Het werk van Jad Ezra deed me in deze beeldspraak denken aan ‘dansles’. Het werk van Jad Ezra betrekt een ieder die erbij betrokken raakt, in het verwezenlijken van Thora. Geweldig!

Gerelateerde berichten

Reageer