De oorzaak van Israël’s problemen

HONDUit het boekje van rabbijn Meijer de Hond (1882- Sobibor 1943) –Bloemlezing uit zijn werk schrijft hij over afkijken. Overschrijven.
Dit kleine gedeelte beschrijft de oorzaak van de grote problemen die wij vandaag ervaren:

“Heeft iedere godsdienst niet afgekeken uit dien eenen Bijbel? Heeft iedere kerk niet afgekeken van dien eenen Tabernakel? Heeft iedere wet niet afgekeken van de eene Schrift? Heeft iedere heilstaat niet afgekeken van dat eene volk?

Afkijken is voor ons een voorschrift! Als wij dat Sijfer Touroh (Thora rol) schrijven, moeten we afkijken uit een ander Sijfer Touroh! Wou je knap lijken en ’t uit je eigen hoofd doen? Mag niet! Je kon al licht ’n tittel of jota anders doen, dan daar in Touroh staat. En je mag geen tittel of jota veranderen van wat Mozes geschreven heeft! Je moet afschrijven, letterlijk afschrijven! En zoo niet, dan kun je je wel afschrijven van je geloof en je geloof van de waarheid en de waarheid van den vrede! Men liegt en vecht op de wereld, omdat men zoveel tittels en jota’s van Sinai heeft veranderd!”

Rabbijn Meijer de Hond zt”l

http://www.joodsamsterdam.nl/persmeijerdehond.htm

Gerelateerde berichten

Reageer