Wat te doen met je trots? Rosj Hasjana

• De Talmoed vertelt ons dat ieder mens die zijn trots laat gaan, die zal vergeven worden voor al zijn zonden. Zoals Rashi, zt “l het uitlegt dat als je iemand gelijk geeft zelfs als hij ongelijk heeft, dan zal G’d je vergeven, met alles waarmee jij ongelijk hebt. [Rosj Hasjana 17 De Thora beschrijft dat Rosj Hasjana gevierd moet worden “B’echad lachodesj hasjewi’ie” letterlijk vertaald – op 1 van de zevende maand. De uitdrukking die gebruikt had moeten worden is het woord ‘risjon’ eerste. Het woord echad betekent een. De vraag is waarom schrijft de Thora “B’echad lechodesj” en niet “Berisjon lechodesj”? Omdat er een verborgen betekenis is namelijk op deze dag van Rosj Hasjana moet wij “een” zijn, een eenheid vormen, verenigd als een volk en niet verdeeld!

Gerelateerde berichten

Reageer