Aanstaande sjabat 25 Elloel en het nieuws

De Gaon van Wilna (23 April 1720 – 9 October1797)heeft het volgende gezegd: “Als de schepen van de Russische regering de Bosporus (en de Dardanellen) zullen doorvaren, dan kunnen wij onze sjabat kleren gaan dragen omdat dan de Masjieach heel gauw zal arriveren. Dit staat in het boek חבלי משיח בזמננו (de Weeën van Masjieach in onze tijd) van Raphael Halevi Eisenberg. Dit boek is in de zeventiger jaren geschreven. De Zohar Balak 212b, daar staat dat oorlogen uit zullen breken op de 25ste van Elloel. Het is ook de dag van de aanval in Benghazi vorig jaar en de aanval op de Twin Towers in New York op 9 september 2002. De datum 25 Elloel is ook de dag van het begin van de schepping van de wereld, 5773 jaar geleden. De huidige spanningen met Syrië vallen ook op dezelfde datum. Rabbijn Fish heeft heeft hierover een aantal weken in zijn lezing gesproken. 25 Elloel valt dit jaar op sjabat. Verder is de Thora afdeling die in de sjoels deze week gelezen wordt Nitzawiem/Wejeelech en dit gaat over de uiteindelijke verlossing van het Joodse volk. Verder kan je een hint vinden dat het om deze tijd gaat in het Lecha Dodi gebed כ”ה אלול תשע”ג = לכה דודי לקראת כלה Lecha dodi likrat kala (een verwijzing naar de verlossing) heeft dezelfde numerieke waarde als 25 Elloel 5773 Verder is het ook interessant te melden dat dit alles gebeurd nadat deze week de laatste Ethiopische joden in Israël zijn aangekomen. Zoals altijd hoopt het Joodse volk op goede tijden.

Gerelateerde berichten

2 reacties

We zijn al zover dat het zelfs 5774 jaar geleden op 25 elloel de schepping begonnen is! Sjana tova en sjabath SHALOM!

Dank je wel Lea voor dit goed nieuws. Als je zo naar Syrië kan kijken, ziet alles er anders uit!

Reageer