Duitsland: Rabbijn beschuldigd van het uitvoeren van een besnijdenis.

Voor het eerst  na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland, is een aanklacht ingediend tegen een rabbijn die een besnijdenis heeft uitgevoerd.. De rechterlijke uitspraak die kort geleden in Keulen is gedaan heeft de weg vrijgemaakt voor beschuldiging van het ‘aanrichten van lichamelijk letsel’ bij een pasgeboren baby.

De Duitse premier Angela Merkel heeft de Israelische ambassadeur laten weten dat zij alles zal doen voor een wettelijke regeling dat besnijdenissen in Duitsland uitgevoerd kunnen worden.

Nu blijkt dat de situatie alleen maar erger wordt. Rabbijn David Goldberg, opperrabbijn van de stad Hof moet voor de rechter verschijnen op beschuldiging van ´het veroorzaken van lichamelijk letsel bij een baby´.

De Duits-Joodse krant – “Jiddische Allgemeine Zeitung” heeft vermeld dat rechter Gerhard Schmidt bevestigd heeft dat er gerechtelijke stappen zijn ondernomen tegen Rabbijn Goldberg. Volgens het rapport is er een aanklacht in gediend door een arts uit de stad Hessen. Deze aanklacht is gebaseerd op het juridische besluit van de rechtbank in Keulen dat besloten heeft dat de uitvoer van een besnijdenis op basis van religie moet worden beschouwd als een misdaad.
Een Beierse radio station heeft verder verklaard dat deze arts een van de ondergetekenden was aan een brief die aan de Duitse premier Merkel is gestuurd waarbij wordt verklaard dat ‘het niet is toegestaan dat lichamelijk letsel wordt aangedaan aan een hulpeloos persoon’.
Rabbijn Goldberg is in Israël geboren. Hij woont sinds de 1990 in Duitsland hij is rabbijn in stad Hof vanaf 1997. Tot nu toe heeft rabbijn Goldberg ongeveer 3000 besnijdenissen gedaan. Hij is benaderd door journalisten maar hij weigert commentaar te geven.
‘Dit is de eerste keer na de Holocaust dat er een aanklacht is gedaan tegen een religieuze ceremonie’, zegt de orthodoxe rabbijn Jaron Algenmeijer.

De opruiende rechterlijke uitspraak
In juni heeft de rechtbank in Keulen bepaald dat een ‘niet medische’ besnijdenis een “ernstige en onomkeerbare interventie is van het menselijk lichaam.”
Naar aanleiding van deze uitspraak publiceerde de Duitse krant “Financial Times” dat op basis van deze uitspraak de besnijdenissen voor joden en moslims worden gezien als een misdaad.
Het artikel vermeldde verder dat Duitse artsen die baby´s besnijden voor niet medische doeleinden zich begeven op een grijs gebied wat de wet betreft. Zij konden stellen dat zij niet bewust waren van het feit dat dit een misdaad is, maar dit is nu veranderd.
Deze uitspraak van de rechtbank heeft geleid tot felle reacties binnen de in de joodse en islamitische gemeenschappen. De Duitse overheid probeerdt de gemoederen te kalmeren. De woordvoerder van premier Angela Merkel heeft verklaard dat de regering een manier zal zoeken om deze uitspraak te omzeilen.
“Een besnijdenis  dat op verantwoorde wijze wordt uitgevoerd moet zonder straf mogelijk blijven in dit land.”
Enkele dagen later verklaarde Merkel nadrukkelijk binnen haar partij: “Ik wil niet dat Duitsland het enige land in de wereld is waar joden hun religieuze ceremonies worden niet kunnen uitvoeren” Ze zei verder dat de goedkeuring van de rechterlijke uitspraak maakt de Duitse staat belachelijk.

Ynethttp://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4271475,00.html

Related Posts

Leave a reply