Hoge Feestdagen – Gebruik het.

Wij weten dat de komende dagen de periode van inkeer is. Deze periode is bij uitstek geschikt voor gebed en goede daden. De pasoek in de profeet Jesjaja wordt hiermee in verband gebracht:

“Zoek Hashem wanneer je Hem kunt vinden, roep Hem als Hij dichtbij is”.

Wat mij bijzonder opviel, ik citeer uit het boek van rabbijn Elozor Barclay en rabbijn Yitzchok Jaeger: {Drie honderd van de meest gestelde vragen over de yomim noraim} is dat de Rambam schrijft dat “het gebed van een individu in deze periode dezelfde kracht heeft als een gebed dat in aanwezigheid van een minjan (tien joodse mannen) wordt gezegd.

Als je hier serieus over deze bijzondere verklaring van de Rambam nadenkt, dan zal niemand deze uren die we hebben vóór Jom ha-Kippurim [en Rosh Ha-Shana] “ongebruikt” laten door niet te bidden tot de Schepper voor alles wat wij verlangen en nodig hebben [voor het welzijn van zijn familie / vrienden / Am Israël we l’kulo] olam.
Ik wens u allen een gezond, gezegend, vreedzame jaar.

Reageer