Chassidische wijsheid over tekortkomingen

Rav Asher heeft het volgende gezegd over je eigen tekortkomingen:
Je komt je eigen tekortkomingen tegen in een ander en wel op deze manier:
iemand doet iets wat je stoort. Waarom stoort het je omdat je dezelfde slechte eigenschap in jezelf hebt die je in de ander herkent. Zie je de tekortkoming in een ander dan is het als het kijken in de spiegel en jezelf zien; Je ziet dat je een vlek op je trui hebt en je begint de spiegel schoon te maken denkende dat je de vlek weghaalt. Intussen moet je alleen naar jezelf kijken want Hashem heeft die bepaalde persoon naar je gestuurd zodat je je bewust bent van je eigen tekortkomingen.
Lea gehoord van Chayale de dochter van Rav Asher.

De mens heeft twee ogen gekregen, zodat hij de verdiensten van zijn vrienden met één oog zou kunnen zien, en zijn eigen tekortkomingen met zijn andere oog.
Uit de parshat shavua van Hr. Zvi Goldberg

Reageer