Bruidschat & Trouwzalen

Het Joodse Bruidje van Jad Ezra

De Trouwdag

Trouwzaal is klaar gemaakt voor de bruiloft
Trouwzaal is klaar gemaakt voor de bruiloft

De huwelijksinzegening van het Joodse huwelijk zit vol symboliek. De grote verantwoordelijkheid die het echtpaar op zich neemt, de symboliek en de tragiek van het volk….het komt allemaal tot uitdrukking tijdens de huwelijksinzegening. Het is een dag van inkeer, een nieuw begin voor de bruid en bruidegom. Deze dag is zelfs zo belangrijk dat het wordt beschouwd als een persoonlijke Jom Kipoer (Grote Verzoendag). Bruidegom en bruid vasten op deze belangrijke dag. Aan het einde van de inzegening trapt de bruidegom een glas stuk als symbool dat de vreugde niet volmaakt kan zijn omdat de tempel in Jeruzalem nog steeds niet is herbouwd.

De hedendaagse realiteit van het Joodse Bruidje:

De laatste paar jaar zijn de vaste laten enorm gestegen. Hierdoor zijn er steeds meer gezinnen die maandelijks geld tekort komen om hun vaste lasten te betalen. Dit zijn zelfs gezinnen waarvan zowel de man als de vrouw full-time werkt.
De ouders van jonge bruidsparen hebben zo de grootste moeite om hun kinderen van een mimimale bruiddsschat te voorzien. De situatie is nog veel ernstiger bij bruisparen waarvan de vader of moeder niet in staat zijn te werken. Deze mensen kunnen hun kinderen helemaal niet helpen. Het jonge stel is vaak nog studerende of net afgestudeerd en gaan trouwen met minimale middelen.

Het Joodse huwelijk de belofte voor de toekomst:

Zij hebben hulp nodig. Met het project ‘Het Joodse Bruidje’ voorziet Jad Ezra jonge bruidsparen van een bruidsschat. Het bruidje maakt een lijst van alles wat zij nodig heeft en de vrijwilligers van Jad Ezra proberen haar van deze artikelen te voorzien. Zoals lakens, dekens, pannen, bestek, etcetera.

Het laatste jaar heeft Jad Ezra zeker 450 bruidjes kunnen helpen, maar de nood is groot en Jad Ezra wil jonge bruidjes blijven helpen.

De prijslijst:

Set bad- en handdoeken € 15
Waterkoker € 20
Twee pannen en eierpan € 35
Borden en bestek € 30
Keukengerei alle kleine bijkomende spullen (bezem, zeef, glazen enz.) € 40
Dekens/lakenset en kussens € 50
Hele uitzet € 200

Bruidschat

Het geven van een bruidsschat is een oude joodse traditie.

Jad Ezra wil door middel van “Eshel Ziviya” het Joodse volk opbouwen en versterken. Deze steun wordt verleend aan jonge echtparen omdat zij de toekomst van het Joodse volk zijn.

Normaal gesproken koopt de familie van de bruid en de bruidegom huishoudelijke artikelen voor het jonge stel om hen zo goed mogelijk aan hun nieuwe leven te laten beginnen. De arme gezinnen kunnen hun kinderen, de jonge bruid en bruidegom, niet voorzien van een bruidsschat.

Eshel Ziviya geeft,afhankelijk van het beschikbare budget, aan elk arm bruidje. Dit geld wordt gelijkwaardig onder hen verdeeld. Deze bruidsschat bestaat uit handdoeken, lakens, dekens en andere basis benodigdheden voor de huishouding.

Trouwzalen

In het gebouw van Jad Ezra zijn drie trouwzalen en een moderne keuken. Deze zalen hebben tot doel om zoveel mogelijk de arme gezinnen te ontzien van extra uitgaven. Dagelijks vinden er twee huwelijken plaats, waarbij de families maar 20% betalen van de gangbare marktprijs voor catering en zaalhuur.

Bekijk hier onder een engelstalige video over Jad Ezra’s Trouwzalen (‘weddinghalls’).

Reageer