Waarom hebben Joodse mannen pijpekrullen?

Het verhaal van de pijpekrullen (PEIES) begint met het verbod in de Thora dat je de hoeken van je gezicht niet mag afscheren.

לֹ֣א תַקִּ֔פוּ פְּאַ֖ת רֹֽאשְׁכֶ֑ם וְלֹ֣א תַשְׁחִ֔ית אֵ֖ת פְּאַ֥ת זְקָנֶֽךָ

“Nemen jullie je hoofdhaar langs de slapen niet cirkelvormig weg en scheer de baardhoeken niet glad af …” Vayikra (Leviticus) 19:27.

Een Joodse man moet zijn bakkebaarden laten staan tot de kaakgewrichten die parallel aan het oor liggen, ongeveer een derde van de onderkant van het oor.

De gewoonte is heel oud en gaat terug tot de generatie die Egypte verliet.

De hoeken van je hoofd

Het dragen van lange pijpekrullen wordt genoemd in het Talmoedische commentaar van Tosafot (samengesteld in Touques, Frankrijk, omstreeks het jaar 1300).

“Men moet buitengewoon voorzichtig zijn om je pijpekrullen niet te verwijderen, zelfs niet met een schaar, omdat ze als een scheermes zijn, daarom is het geaccepteerde gebruik om lange pijpekrullen bij kinderen te maken tijdens hun eerste haarknippen.” (Nazir 41b)

Rabbi Samson Raphael Hirsch zegt in zijn commentaar op de Thora dat pijpekrullen een symbolische scheiding zijn tussen het voorste deel van de hersenen en het achterste gedeelte. Het voorste deel is het intellectuele, het achterste deel is het meer fysieke, het sensuele. De drager van peies legt dus een verklaring af dat hij zich bewust is van beide facetten van zijn geest en hij van plan is om ze bij de opgedragen taken te houden die in de Thora vermeld staan.

Een paddestoel stijl = niet goed
geen Joodse haarstijl

Je mag de pijpekrullen inkorten, maar vooral in chassidische gemeenschappen is het de gewoonte om nooit je pijpekrullen te knippen. Een van de bronnen voor deze gewoonte is een richtlijn die de chassidische meester Rabbi Meir van Premishlan op jonge leeftijd aan rabbi Sholom Mordechai ha-Kohen Schwadron (Maharsham) gaf: dat als iemand zijn pijpekrullen nooit knipt, hij in de verdienste hiervan een lang leven zal hebben.

Er zijn verschillende andere gewoonten met betrekking tot pijpekrullen: Je kan ze achter de oren stoppen, of om je oren wikkelen of ze in lange krullen draaien. Sommige van deze gebruiken zijn gebaseerd op mystieke leringen. Wat belangrijk is om in gedachten te houden is dat al deze verschillende gewoonten verder gaan dan de basisvereiste van pijpekrullen.

Pijpekrullen om je oren

Lengte van de pijpekrullen

De lengte en het onderhoud van de pijpekrullen verschilt tussen Joodse groepen:

• De Belz Chassidiem zijn voorzichtig om nooit hun pijpekrullen in te korten; in plaats daarvan wikkelen ze hun pijpekrullen om hun oren.

• Veel Breslev Chassidiem hebben lange pijpekrullen, zoals hun Rabbijn Nachman van Breslev.

• De pijpekrullen van Chabad-Lubavitch Hasidim zijn niet duidelijk zichtbaar. Zolang er haar rond het oor is en erachter kan worden geplukt, wordt dat als pijpekrul beschouwd.

• Sommige Gerer Hasidim stoppen hun pijpekrullen onder hun keppeltje en op sjabbat laten zij hun peies hangen.

De bekende rabbijn Shalom Arush van Breslev

• Jemenitische joden draaien hebben hun pijpekrullen lang en dun.

De meeste andere chassidische groepen dragen hun pijpekrullen naar beneden en gedraaid.

De Litouwse Joden zijn minder beïnvloed door Kabbalistische praktijken.

• Litouwse Joden knippen hun pijpekrullen, maar laten stukjes haar ongeknipt en zetten die achter het oor; deze stijl wordt meestal gevonden onder yeshivastudenten, die soms de hun pijpekrullen verwijderen als ze bakkebaarden hebben.

Rabbijn Amnon Yitzchak een Jemenitische rabbijn

• De leden van de Brisk-beweging borstelen hun pijpekrullen recht naar beneden, meestal zodat het naar de oorlel reikt.

De motivatie voor het hebben van pijpekrullen is dat je laat zien dat je van G’d houdt en trots bent op het naleven van Zijn wet. Verder is er herkenbaarheid dat je kan zien tot welke stroming je behoort net zoals een uniform van je gemeenschap.

De motivatie om je pijpekrullen te ‘koesteren’ is omdat wij zoveel houden van G’d’s geboden, we zullen G’ds gebod koesteren, niet alleen dat wij niet de hoeken van onze baarden zullen afscheren, we zullen onze pijpekrullen laten staan.

Niet alle Joden hebben pijpekrullen.

Rabbi Soloveichik of Brisk

Hoe krijg je die pijpekrullen mooi gedraaid?

Laat het haar groeien, draai het rond je vingers als je uit de douche komt, houd even vast, trek je vingers naar buiten en dat is het. Het gebeurd vaak dat Joodse mannen die deze stijl pijpekrullen hebben dat ze hun peies draaien gedurende de dag uit gewoonte. Dit versterkt natuurlijk   de mooie draai in de pijpekrullen

Verder heb je tegenwoordig allerlei soorten gel die de vorm van de gedraaide pijpekrullen goed vasthoud.

Mannen die heel sluik haar hebben kunnen ook een permanent aanbrengen eens in een paar maanden.

Over de schrijver

Reply