hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Een beetje Joodse wijsheid

“Ik wil geen volgers die rechtvaardig zijn, ik wil liever volgers die het te druk hebben met goed doen, zodat ze geen tijd hebben om slecht te doen.” – Rabbi Menachem Mendel van Kotzk

“Als ik het ben, omdat jij het bent en jij bent omdat ik het ben, dan ben ik het niet en ben jij het niet. Maar als ik het ben omdat ik ik ben en jij bent omdat jij jij bent, dan ben ik ik en jij bent jij.” Menachem Mendel van Kotzk (1787–1859)

Mensen die zich richten op rechtschapenheid kunnen zelfingenomen worden. Terwijl degenen die goede daden en daden nastreven rechtvaardig worden. Rabbi Menachem Mendel van Kotzk.

Koning Salomo zei:

“Een rechtvaardige valt zeven keer en staat op.”  Mishlee (Spreuken), 24:16.

In het leven gaat het erom dat je je kracht gebruikt om je uitdagingen aan te gaan.

Grootheid is gedefinieerd om nog een keer op te staan als je gevallen bent, opnieuw proberen, telkens opnieuw beginnen.

De Thora definieert een rechtvaardige als iemand die heeft volgehouden en niet heeft opgegeven. Dit is het voorbeeld van wat gerechtigheid is – proberen te doen wat juist is, vallen en opstaan om vervolgens weer verder te gaan.

Reb Asher Freund (de oprichter van Jad Ezra) heeft gezegd:

Een rechtvaardige valt zeven keer, maar de betekenis hiervan is dat een rechtvaardige

duizenden keren valt en weer opstaat om verder te gaan.

Over de schrijver

Reply