hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Judith de Joodse heldin – Chanoeka

Judith

Het leven onder de Grieks Hellenistische bezetter was heel moeilijk. Elke vorm van Joods leven was verboden, na het begin van de opstand van de Maccabeërs, belegerden het Syrisch/Griekse leger steden en dorpen over het land Israel. De belegering was niet alleen een belegering van voedsel en water, het was wreed, het joodse leven werd op elk gebied verboden. Een van de wreedheden  van de Grieken was dat op bevel van de koning elke joodse maagd die ging trouwen eerst de nacht moest doorbrengen met de plaatselijke commandant. De Hellenisten verafschuwden de heiligheid van het Joodse gezinsleven, wetende dat het een bron is van kracht voor de Joden.

Onder leiding van Holofernes, de aanvoerder van de Hellenistische legers, belegerden zij de stad Bethulia waar Judith een jonge weduwe woonde. Zij was de dochter van Jochanan de Hogepriester de Maccabeër. Zij was een mooie en rijke vrouw en stond bekend om haar vroomheid en goede daden. Holofernes was geinteresseerd in een relatie met Judith.

Het beleg bleef voortduren tegen de stad Betulia en het volk stond op het punt om op te geven. Er was hongersnood. Uit wanhoop besloten de oudsten en het volk dat ze zich binnen 5 dagen zouden overgeven.

Judith nam het woord tijdens deze vergadering en zei dat men meer vertrouwen moet hebben in G’d. Tijdens de bijeenkomst vertelde Judith dat ze een plan had om de vijand te verslaan, maar ze mochten de details van het plan niet weten. Ze moesten op haar vertrouwen, Judith had een hele goede reputatie van wijsheid en chessed zodat de wijzen en het volk akkoord gingen.

Samen met haar dienstmaagd, een grote mand met kaas, brood en wijn, verlieten zij Betulia, ze werd door de soldaten tegengehouden. Ze vertelde hen dat ze met de commandant Holofernes wilde spreken. Toen ze bij hem werd gebracht, verwelkomde hij de mooie vrouw en wilde weten wat zij wilde.

Judith vertelde Holofernes dat ze zich zorgen maakt om de mensen in de stad die lijden onder de  belegering. Ze vertelde verder wat de beste manier is om de stad te veroveren. In ruil voor de informatie zou hij genade hebben voor de bewoners. Holofernes was zeer geinteresseerd.

Judith legde hem uit dat het geloof van de mensen in de stad G’d heel sterk was. Als al het kosjer eten op zou zijn dan zouden de inwoners het vlees van treife (niet kosjere) dieren moeten eten, dan zou de woede van G’d zich tegen hen keren en dan valt de stad.

Judith stelde voor om in het kamp van Holofernes te blijven om elke dag naar Bethulia te gaan om erachter te komen hoe laag de voorraden waren. Dan zou ze Holofernes laten weten wanneer hij kan aanvallen. Holofernes verlangde naar Judith en het idee dat hij gauw de stad zou veroveren beviel hem heel goed – dus hij stemde toe.

Zij wist dat zij het vertrouwen van Holofernes had gewonnen.  Judith en haar diensmaagd kwamen en gingen zoals ze wilden.Na een aantal dagen vertelde Judith dat de mensen in Betulia geen voorraden meer hadden. De tijd was aangebroken om Judith’s plan verder uit te voeren.

Judith liet Holofernes weten dat het eten in de stad op was en dat het nog een paar dagen zou duren totdat het volk de niet kosjere dieren zouden eten. Dus de tijd van de aanval op de stad was bijna aangebroken.

Holofernes nodigde Judith uit om die avond naar zijn tent te komen om alvast zijn overwinning te vieren. Ze stemde toe en stond erop dat hij haar beroemde en lekkere geitenkaas zou eten. Terwijl hij de zoute kaas at, kreeg hij  dorst, Judith heeft hem zware wijn gegeven die ze had meegebracht. Terwijl Judith hem lekker te eten en te drinken gaf werd Holofernes moe en viel in diepe slaap.

Judith riep haar dienstmaagd, ze pakte het zwaard van Holofernes en onthoofdde hem. Ze wikkelden zijn hoofd in doeken en gingen terug naar Betulia. Judith toonde hen het hoofd van Holofernes en vertelde dat de Joodse soldaten meteen moesten aanvallen. De Griekse soldaten zijn snel Holofernes  wakker gaan maken. Toen zij zagen dat hun bevelhebber was gedood sloegen de soldaten op de vlucht.

Zo heeft onze heldin Judith haar stad Betulia van de ondergang gered.

————–

Het is niet duidelijk wanneer en of het verhaal  daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Het verhaal verscheen voor het eerst in een zeer oud boek genoemd naar de heldin, Jehoedit (Judith), en het in het Hebreeuws geschreven. De oorspronkelijke tekst ging echter verloren en er bleef alleen een Griekse vertaling over, dus niet echt een betrouwbare versie.

 

Over de schrijver

2 reacties

  1. Johan Gerritsen Beantwoorden
    • Lea Farkash Beantwoorden

Reply