hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

DIT is Chanoeka – ZOT Chanoeka

Vanavond is de achtste en laatste dag van Chanoeka.

Nadat de laatste vlammetjes zijn gedoofd maken wij de menora schoon en zetten het weg tot volgend jaar.

Deze laatste dag van Chanoeka is de essentie van het feest.

De laatste dag van Chanoeka staat bekend als ZOT Chanoeka dit betekent  “dit is Chanoeka”. De dag dat het wonder het grootst is.

Waarom heet deze dag ZOT Chanoeka?

Deze naam komt van de Thora lezing van de achtste dag van Chanoeka, het begint met de woorden “Zot chanukat hamizbeejach …dit is de inwijding van het altaar – Bamidbar (Numeri) 7:88  de beschrijving van de inwijding van het altaar van de Tabernakel.

Het getal acht 8 “acht”  is een belangrijk getal is in het joodse leven omdat het symbool staat voor hetgene dat bovennatuurlijk is. Chanoeka is een feest van wonderen, dus is het logisch dat de achtste dag, de dag  na de gewone week van 7 dagen, de essentie van het Chanoeka feest aangeeft.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 
De enige andere specifieke achtste dagviering is het Torah-gebod is om Shemini Atzeret, de ‘Verzameling van de Achtste’, te vieren, een aparte feestdag meteen na het  Soekotfeest dat de unieke relatie van G’d en het Joodse volk aangeeft.

Chanoeka is het feest waarbij het Joodse volk de keuze maakt om loyaal te blijven aan de Thora en traditie in plaats van, assimilatie, de levensstijl van de Hellenistische Grieken (hedendaagse niet Joodse culturen) te volgen. Het Joodse volk viert het wonder dat het volk bestaat na duizenden jaren van ballingschap en vervolging.

Juist op deze dag dat alle kaarsen branden schittert het licht van het Joodse volk en de Thora het meest uitbundig.

 

Over de schrijver

Reply