hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Chanoeka de tegenstelling tussen oorlog en licht

Chanoeka staat symbool voor de grenzen tussen het materiële, het egoistische en de spirituele wereld, de wereld van Chessed.

Chanoeka gaat over de oorlog van de Maccabeërs tegen de Grieken. Het gaat over het Chanoeka wonder, het olie kruikje, het licht van de Menora in de Tempel. Dit geeft symbolisch aan de barriëre tussen het materiële, de oorlog, en de spiritualiteit, het licht her-inwijding van de Tempel

Chanoeka symboliseerd de strijd van de materiële en de spirituele waarden. We moeten leren om boven onze egoïstische verlangens uit te stijgen. Dit is de essentie van de oorlog tussen de Maccabeërs en de Grieken, het is een innerlijke oorlog tussen ons egoïsme dat wordt gesymboliseerd door de Grieken en het verlangen om boven ons egoïsme te stijgen naar een niveau van liefde en chessed dat wordt gesymboliseerd door de Maccabeërs.

Hoe heb je controle over je eigenschappen, het is toch in ons karakter, hoe kan je de kracht opbrengen om jezelf te overwinnen? En is mijn egoïsme niet vele malen sterker dan mijn wil om goed te doen?

Dit is het wonder van Chanoeka 

Met wil kan je jezelf veranderen van  een egoïst  naar een mens van chessed een mens met liefdevolle toewijding tot alles wat je omringd, dit is je innerlijke licht.

Het is waar dat mijn verlangen om goed te doen zwakker is dan mijn ego, maar als je wil en probeert dan krijgt je innerlijk licht een heel mooie plek in jezelf. Dit is de betekenis van de oorlog van de Maccabeërs tegen de Grieken.

Wanneer je win deze innerlijke strijd? Door vallen en opstaan, soms word je wanhopig van jezelf en soms zie je dat je succes hebt. Ik kan niet overwinnen zonder de hulp van G’d net zoals de Maccabeërs want het woord Maccabi מכבי is de afkorting van

מי כמוך באלים ה’‏  Sjemot (Exodus) 15:11 dit betekent “Wie is als U G’d, tussen de machtigen?’

Je wanhopigheid is de aanval van de Grieken, je moet een innerlijk gevecht leveren. Het kleine innerlijke verzet tegen je wanhoop is de overwinning van het licht. De strijd waarbij de ‘weinigen winnen van de velen’.

Elke kleine overwinning is opnieuw wat meer licht.

 

Over de schrijver

Eén reactie

  1. Johan Gerritsen Beantwoorden

Reply