hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Je hebt alles, wat doe je ermee?

Wat is het verschil, het maakt toch niet zoveel uit wat voor woorden je gebruikt om jezelf uit te drukken?

Bij Jacob en Esav was hun woordgebruik het symbool van wie ze waren.

Wanneer Jacob en Esav elkaar ontmoeten, zegt Esav ‘Ik heb overvloed’ (‘rav’) terwijl Jacob zegt: ‘Ik heb alles.’ (‘kol’).

Esav laat zien dat hij een man van lichamelijkheid is, nooit blij met zijn lot en  hij wil altijd meer materiële bezittingen; hij heeft alleen een ‘doel’ hij wil  meer – ook al heeft hij 400 mannen bij zich en hij een rijke man is.

Jacob, aan de andere kant, heeft alles (‘kol’) omdat hij alle fysieke dingen heeft die hij nodig heeft om Hasjeem te dienen; hij is blij met wat hij heeft.

De pasoek (zin) zegt dat we zullen zondigen ‘omdat we G’d niet hebben gediend met simche en opgewektheid,   – van de overvloed aan alles מרוב כל meerov kol . Devarim (Deuteronomium) 28:47

‘Wat betekenen die laatste woorden ‘van de overvloed aan alles’?

Het antwoord is dat de reden dat we zullen zondigen is omdat we blij en gelukkig moeten zijn met onze eigendommenen die eigendommen te gebruiken voor het dienen van G’d .

Gebruik je eigendommen niet zoals Esav, maar gebruik je eigendommen zoals Jacob om een hoger geestelijk doel te bereiken.

Zo leest de pasuk ‘meerov kol’ – omdat we de ‘kol’ van Jacob vervuilen met de ‘rav’ van Esav.

De les? Wees blij en gelukkig met wat je hebt,  het is een middel om je doel te bereiken, een binding met Hasheem (G’d).

Parasja van de week Wajishlach

Roberts en R. Tatz

Over de schrijver

Eén reactie

  1. Johan Gerritsen Beantwoorden

Reply