hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Waarmee kan ik helpen na een terreur aanval?

Na de gruwelijke terroristische aanval in Pittsburgh U.S.A. en de onophoudelijke aanvallen van het zuiden van Israël door de Hamas vraag je jezelf af: “Wat kan ik doen? Wat moet ik doen? Hoe moet ik reageren op deze tragedieën?

Wij kunnen niets doen voor al onze dierbaren die zo wreed van ons zijn weggerukt.  Dit kunnen wij niet veranderen, er zijn dingen die wij wel kunnen doen in reactie op de recente gebeurtenissen.

Hier zijn een aantal dingen die wij kunnen ondernemen en geven stof tot nadenken. Natuurlijk zijn er meerdere reacties mogelijk maar hier zijn een paar goede suggesties die de Joodse geleerden ons door de jaren heen gegeven hebben.

Wees een beter persoon. Wees goed en geduldig met onze ouders.

Ter nagedachtenis van iedereen die een dierbare heeft verloren door terroristische aanslagen, kunnen wij ons toeleggen op onze relaties binnen de familie. Betere ouders zijn en de tijd koesteren die wij met onze kinderen doorbrengen. Maak sholem in familie en bij je vrienden.

Wees politiek actief. Israël heeft wereldwijde steun nodig in de strijd tegen het terrorisme. Schrijf en protesteer bij de politici over hun ‘kritische’ en negatieve ten opzichte van Israël.

Deel berichten en schrijf opmerkingen op Facebook en andere internet media met echt nieuws (geen nepnieuws) over Israël.

Wordt spiritueel. In de verdienste van de heilige nesjommes die van ons zijn weggenomen, is spiritueel groeien altijd een passende Joodse reactie geweest. Steek je  Shabbat-kaarsen op tijd aan. Leer een beetje  Thora en over je eigen roots, lees wat chassidische verhalen.

Koop Israëlische producten, zoals hummus in Albert Heijn, Israëlische wijn in de Hema en allerlei andere Israëlische producten.

Steun de armen in Israël. Geef Tzedaka. Help de arme sloebers en geef hun wat simche.

Wees alert.  Het voorkomen van verdere terroristische aanvallen is de verantwoordelijkheid van iedereen. Door alert te blijven op verdacht gedrag en de juiste mensen te kennen die kunnen worden gebeld in geval van nood, zo kunnen gemeenschappen zowel binnen als buiten Israël rampen voorkomen. Gemeenschappen, synagogen en dagscholen met een actief beveiligingsplan hebben minder kans om het doelwit te zijn van een terroristische dreiging.

Wees veilig, wees gezond, blijf sterk en bidt voor de bescherming van het Joodse volk

Over de schrijver

Reply